Paaseieren versieren volgens oude Tsjechische techniek

Dwingeloo - Ben je nieuwsgierig naar tradities van andere landen? Alena Slim verzorgt op zondag 21 april een creatieve workshop paaseieren versieren middels een oude Tsjechische techniek.

De paasdagen bestaan in Tsjechië uit een vermenging van christelijke en heidense overleveringen. Het is een tijd wanneer familie, vrienden en buren bij elkaar komen. De versierde paaseieren staan voor vruchtbaarheid en het voorjaar waarin nieuw leven ontstaat. De eieren worden op de paaszondag versierd door de vrouwen en kinderen. Deze dag brengt veel gezelligheid en verbinding met zich mee.

Symboliek

Op veel plekken hangen twijgen gemaakt van wilgentakken. Deze twijgen worden tevens stevig in elkaar gevlochten tot een zweepje (Pomlazka). Op tweede paasdag gaan de mannen en jongens naar het huis van hun geliefde en andere vrouwelijke gezinsleden om hen symbolisch met het zweepje op hun achterwerk te slaan om ziekte en boze geesten te verjagen en om gezondheid en de jeugd te brengen voor het komende jaar. De vrouw geeft de man een mooi versierd paasei en een gekleurd lint aan de zweep cadeau. De middag wordt dan afgesloten met gezellig samenzijn van de familie met een aantal traditionele gerechten.

Alena zelf komt oorspronkelijk uit Tsjechië. Ze heeft besloten om deze mooie paastraditie met anderen te delen. Daarom organiseert ze een workshop paaseiren versieren volgens de oude Tsjechische techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van verse blaadjes, bloemen en de kleurstof van uienschillen. Ze laat alle trucjes zien en tijdens de workshop zijn ook Tsjechische paaslekkernijen te proeven.

Aan deelname zijn kosten verbonden: 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen. De workshop vindt plaats in dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo. Aanmelden kan via 06-55963287 of alena@greenspirityoga.nl .