Brinkzicht haalt Chinese toerist naar Drenthe

Vledder - Hotel en reisbureau Brinkzicht als toegangspoort voor Chinese toeristen in Drenthe? De kansen stijgen, want een delegatie van Drentse bestuurders en ondernemers, waaronder Harrie de Jong van Brinkzicht, stonden 28 en 29 maart met een stand op dé beurs voor Chinese touroperators.

In Jiaxing City bij Sjanghai bezoeken honderden touroperators, waaronder de top 100 van China, een gezaghebbende toeristische beurs. De Drentse beursstand ter plekke wordt bemand door bestuurders en ondernemers uit onze provincie, waaronder de ‘Meest markante Horeca Ondernemer van Drenthe’ Harrie de Jong van Reisbureau Brinkzicht. Gewapend met reisgidsen, complete arrangementen en Delfts blauwe klompjes als cadeautje wordt Drenthe als topbestemming op de kaart gezet.

Reisbureau Brinkzicht aan de Brink 14 wordt het Nederlandse aanspreekpunt voor de Chinese touroperators. Harrie de Jong: ‘De provincie Drenthe heeft vorig jaar een vriendschapsverdrag getekend met het stadsbestuur van Jiaxing City en mr. Gu, een plaatselijk kopstuk. Gu heeft onder meer een groot netwerk van touroperators en is voorzitter van plaatselijke Kamer van Koophandel. En hij is ook dol op Drenthe. Afgelopen jaar zijn er over en weer veel bezoeken geweest, er groeide een mooie vriendschap en we hebben besloten samen te gaan werken.’

Excursies in Drenthe

Eerste stap zijn groepsreizen. De Jong: ‘Voor de Chinese touroperators stellen we elfdaagse arrangementen samen naar hotspots als de Keukenhof. Ons Touringcar Bedrijf Brinkzicht haalt de Chinese toeristen op vanaf elk vliegveld in Nederland. De overnachtingen zijn allemaal in Drenthe, in ons Hotel Brinkzicht in Vledder en Van der Valk of Parc Sandur in Emmen. We bieden daarom ook een uitgebreid excursiepakket in Drenthe aan. Zo kunnen we de toeristische sector in de regio een economische boost geven en Drenthe top of mind maken.’ Leuk detail: Gu reikte aan de Jong de ‘Tourism Exploration Award’ uit voor zijn inzet om de connecties met Drenthe tot een concreet succes te maken.

De Jong: ‘Het was een hele heisa, maar we hebben een WeChat account gekregen. Een soort Twitter, Facebook en WhatsApp tegelijk. Maar je kunt er ook mee betalen en veel meer. Ons speciaal voor deze beurs ontwikkelde miniprogramma, een soort app, draait nu in WeChat. Touroperators kunnen daarmee reizen selecteren, wensen aangeven en offertes aanvragen.’ Volgens de laatste berichten uit China is het programma een groot succes.

De delegatie in China bestaat uit de secretaresse van de Provincie Drenthe Daniëlle Idema, managing director van Hotel Van der Valk Emmen Ton Duivenvoorden en de wethouder van Coevorden, Jan Zwiers. Hij vervangt gedeputeerde Henk Brink die door de recente verkiezingen niet mee kon. Namens Reisbureau Brinkzicht zijn Maaike Bokkers en Harrie de Jong van de partij.

Drentse ambassade

Drenthe opent in Jiaxing City ook een Drentse ‘ambassade’. Doel is, net als op de beurs, de mogelijkheden van Drenthe met de Chinese toeristische sector delen. Achterliggende gedachte is dat het Drentse initiatief naadloos aansluit bij het landelijke beleid van het ministerie van Economische Zaken, dat een betere spreiding van toeristen in Nederland beoogt. De verwachting is dat nog voor de zomer de eerste groep Chinese toeristen naar Drenthe komt.