Veel te doen tijdens Fairtrade week in Westerveld

Diever - De landelijke Fairtrade week is dit jaar van 4 tot en met 12 mei en Fairtrade Westerveld doet hier weer aan mee. Dambar, de zilversmid uit Nepal, komt ook weer naar Westerveld. Jan Langenkamp, voorzitter van de werkgroep, maakte deze afspraak direct na het succesvolle bezoek van Dambar vorig jaar.

Op donderdag 2 mei is Dambar te bewonderen in de COOP in Diever en een dag later op 3 mei is hij bij de AH in Dwingeloo. Beide dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Dambar

Dambar is een eerste klas zilversmid die onder andere manchetknopen voor Unicef heeft ontworpen. Hij maakt prachtige hangers, kettingen, oorbellen, ringen en andere kunstige voorwerpen. Alles handgemaakt, soms met ingewikkelde ontwerpen en vaak met een symbool of een speciale betekenis. Het is leuk om hem, en zijn zoon die waarschijnlijk meekomt en demonstraties geeft, aan het werk te zien. Dit is allemaal met de bedoeling zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Nepal, waar het gebruikt wordt om de levensomstandigheden te verbeteren. Er is al een schooltje gebouwd en een opvanghuis. Er worden ook projecten in omliggende dorpen ondersteund, bijvoorbeeld met waterpompen en wateropvang bekkens.

Acties

Bij de landelijke actie ligt de nadruk op de verantwoorde productie van bananen; er is een online WIN-actie voor alle supermarkten. In de Fairtrade week zijn er in Westerveld ook verschillende acties in diverse winkels. In de Coop in Diever en Vledder is er 25% korting op alle Fairtrade producten.

Ook in andere supermarkten zijn er kortingen op Fairtrade producten, je kunt dat binnenkort in hun folders lezen. De grote vrachtwagens die de Aldi bevoorraden zijn één groot rijdend reclamebord voor Fairtrade. Een prachtig gezicht wat laat zien dat steeds meer bedrijven een meerwaarde zien in Fairtrade. In de Wereldwinkel in Havelte is er een korting van 15% op mooie aardenwerken schalen en vazen.

Amader Nir

De wereldwinkel in Diever start een nieuwe actie voor een goed doel. Dit jaar wordt een project ondersteund in Bangladesh. De broeders van Taizé zijn al vele jaren met meerdere projecten actief in Bangladesh en de Wereldwinkel wil graag aanhaken bij één specifiek project; namelijk het Opvanghuis Amader Nir, bij Dhaka. Amader Nir betekent: ‘ons nest’. Hier worden vrouwen en kinderen opgevangen die slachtoffer zijn van mensenhandel en prostitutie. Verslaafde kinderen krijgen een ontwenningsprogramma en onderwijs en de vrouwen worden geholpen om een zelfstandig leven op te bouwen door het volgen van naailessen en andere handvaardigheden. Ook wordt er onderdak geregeld.

Voor meer informatie over het werk van de broeders van Taizé: www.taizeinbangladesh.nl.

Goede Doelen-pot

Een jaar lang staat de ‘Goede Doelen-pot’ op de toonbank, de opbrengst van de verkoop van 2e hands boeken gaat ook naar het project Amader Nir.

De Fairtrade werkgroep is bezig meer acties uit te werken. Zo is er de hele week in de IJssalon SMAAK in Diever speciaal Fairtrade ijs. In het Landhotel Diever kun je genieten van Fairtrade Bananen cake. De ambassadeurs van Fairtrade Westerveld (onder andere de burgemeester) ontvangen de oorkonde die bij het ambassadeursschap hoort.