72e Keramiekmarkt op Hemelvaartsdag

Dwingeloo - Zo'n 90 zorgvuldig geselecteerde keramisten uit binnen- en buitenland tonen op donderdag 30 mei van 10.00 tot 17.00 uur hun werk op de 27ste Keramiekmarkt Noord-Nederland Dwingeloo.

Elke marktkraam op de grote brink wordt omgetoverd tot een kleine expositielocatie. De organisatie van dit grootse evenementen is in handen van het bestuur en werkgroep van de Stichting Keramiekmarkt Noord-Nederland Dwingeloo.

Getrakteerd

Anders dan bij exposities-op-locatie is hier de keramist zelf aanwezig en kan er met de kunstenaar over vormen, kleuren en details van zijn of haar werk worden gepraat. Bovendien is het werk direct aan te schaffen en mee te nemen. Door de grote diversiteit van het aanbod zal men zeker slagen om juist dát kunstwerk te vinden waarnaar men op zoek is. De bezoeker wordt verder getrakteerd op onder andere een demonstratie Raku-stoken, groot draaiwerk en historisch stokwiel draaiwerk. Kinderen kunnen onder begeleiding hun eigen potje leren draaien. Bij de workshop mozaïek mag een ieder aanschuiven.

Zeker het bekijken waard is het ter plekke draaien van grote potten en de demonstratie van grafische technieken. Tijdens de markt beoordeelt een deskundige jury het werk van de deelnemende keramisten. Dit leidt tot de toekenning van twee prijzen: de Keramiekprijs Noord Nederland – beschikbaar gesteld door Wiechers Wonen – voor het beste werk – en de Draaiprijs voor de beste draaiprestatie beschikbaar gesteld door VEKA, een bedrijf in keramische grondstoffen.

Livemuziek

Om de sfeer te verhogen is er gedurende de gehele dag livemuziek van meerdere muzikanten. Onder andere de bekende troubadour Martin Kamerbeek laat van zich horen, hij komt voor de 27ste keer naar de keramiekmarkt in Dwingeloo. Verder luistert de groep Parraques de markt op met Zuid-Amerikaanse muziek. Iedere betalende bezoeker dingt, na invulling en inlevering van een kaart met naam en adresgegevens, mee naar een prachtige prijs gemaakt door een van de deelnemende keramisten. De drie prijswinnaars worden rond 16.00 uur bekend gemaakt.