Bomen van binnen en buiten bij de Eulenspieghel

Uffelte - Christine Langerhorst geeft tot 30 mei een expositie van haar kunst in Galerie De Uelenspieghel.

Christine heeft boeken gemaakt uit oeroude eiken en vlierbomen. De schalen, kandelaars, en een danseres en dansende eiren zijn gemaakt van een heel bijzondere conifeer: Araucaria araucana. Oorspronkelijk afkomstig uit Chili waar hij 40 meter hoog kan worden. De zijtakken staan in kransen van drie of vier en buigen later omlaag.

Christine maakt boeken en andere vormen van hout omdat ze de bomen hun speciale eigen verhaal wil laten vertellen. Het verhaal van hun binnenste met alle bijzonderheden die zich daarin hebben afgetekend.

Respect

‘Voor beeldhouwers is hout vaak een intensief zoeken naar hoe men samen kan werken met wat in de boom is ontstaan aan vorm en structuur en dat wat de kunstenaar zelf aan ideeën wil in brengen. Voor mij geldt dat net zo. Uit respect voor wat de boom heeft gedaan, lukt het me maar zelden om een stuk hout een eigen idee op te dringen, dus richt ik me naar de tekening, groeivorm en wat er in een stuk hout heel speciaal is. Een boekvorm is daar zeer geschikt voor omdat deze tegelijk aangeeft dat een boom een verhaal heeft. Daarom maak ik graag boeken van bomen die heel oud zijn want die hebben veel te vertellen. Alles wat ze hebben meegemaakt is terug te vinden in de boom. Uiteraard valt er veel af te lezen uit de jaarringen, maar voor mij zijn vergroeiingen en verwondingen altijd heel interessant om te ontdekken hoe een boom daarmee is omgegaan. In zijn binnnenste wordt een boom er alleen maar mooie door; nooit lelijker’, vertelt Christine Langerhorst.

Galerie De Uelenspieghel is gevestigd aan de Winkelsteeg 5 in Uffelte