Workshop vachtvilten bij schaapskooi Achter ‘t Zaand

Dwingeloo - Natuurmonumenten houdt op vrijdag 28 juni een workshop vacht vilten. De vachten zijn afkomstig van de Drentse heideschapen van schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee.

Hier vindt ook de workshop plaats. De start is om 10.00 uur. Onder goede begeleiding leer je de techniek en ga je om 16.00 uur met je zelf gevilte vacht naar huis. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

De schaapskudde van Natuurmonumenten in Lhee bestaat uit Drentse Heideschapen. Door hun harige lokken en fijne onder-wol zijn de vachten van deze schapen heel geschikt om te vilten. De herders van Natuurmonumenten scheren de schapen zelf, dus je weet echt waar je vacht vandaan komt.

Aan het werk

Vilten vraagt om fysieke kracht, omdat er met wol water en zeep van meerdere lagen wol één geheel gemaakt wordt. Bij dit proces word je goed begeleid, zodat iedereen aan het eind van de dag met een mooie vacht naar huis gaat. De dag start met het vertrek van de kudde. Daarna gaan de deelnemers aan het werk.

Locatie in de natuur

De workshoplocatie is op een prachtige plek: bij mooi weer buiten vóór de schaapskooi. De schaapskooi ligt midden in de natuur van het Dwingelderveld aan de noordkant van de heide. Bij minder weer kunnen de deelnemers terecht in de nieuwe ontvangstruimte bij de schaapskooi met uitzicht op het Dwingelderveld.

Informatie en aanmelden

Deelnemers wordt aangeraden oude kleding aan te trekken die vies/nat mag worden en laarzen of sandalen met een goed profiel. Ook een vuilniszak of dichte wasmand oid. mee nemen is handig voor het vervoeren van de natte vacht. Meer informatie over deze workshop staat op de website van Natuurmonumenten. Aanmelden is verplicht. De workshop vachtvilten wordt ook op 19 juli, 17 augustus en 7 september gegeven.

De vacht, koffie, thee en een biologische lunch van Theehuys de Anserdennen zijn bij de prijs inbegrepen. Kijk op de website voor de kosten van de workshop.