Lezing over joodse werkkampen in voormalige barak in Vledder

Vledder - Het verhaal van de joodse werkkampen is een onbekend stuk geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. De werkkampen vormden voor de vervolgde joodse mannen het voorportaal van Westerbork, Auschwitz en Sobibor.

In deze regio stonden werkkampen in Vledder, Diever, Blesdijke, Elsloo en Fochteloo. Op maandagavond 15 juli houdt de Stichting Joodse Werkkampen een lezing bij het Kijkdoosmuseum aan De Lange Wanden in Vledder. Het museum is gevestigd in een barak van het voormalige werkkamp Vledder.

In de barak vindt ook de lezing plaats die wordt gegeven door Niek van der Oord. Hij is de auteur van het boek Jodenkampen. In Nederland waren ruim 40 joodse werkkampen. Van de duizenden mannen die daar gedwongen werden te werken overleefde bijna niemand de oorlog.

De joodse werkkampen zijn een belangrijke fase in de vervolging van de Joden in ons land. De nazi’s namen steeds meer anti-joodse maatregelen waardoor de Joden eerst werden geïsoleerd, daarna geconcentreerd om vervolgens via Westerbork te worden gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

Bij de rol van de werkkampen wordt tijdens de lezing uitgebreid stilgestaan. Ook de geschiedenis van het kamp Vledder komt aan de orde. De lezing begint om 20.00 uur. De entree is 4,50 euro (inclusief een kop koffie/thee en bezichtiging van het Kijkdoosmuseum). Reserveren is niet noodzakelijk, maar kan via kijkdoosmuseum@outlook.com

Zie ook de Facebook-pagina Kijkdoosmuseum. Op maandagavond 19 augustus volgt een tweede lezing bij het Kijkdoosmuseum in Vledder.