Retrospect Boekproducties naar Dieverbrug

Diever - Retrospect Boekproducties maakt een nieuwe stap. Het bedrijf dat zich vijf jaar geleden in de voormalige brandweerkazerne van Diever vestigde, verhuist nu naar Dieverbrug. De stap naar De Wringen valt samen met het 12,5-jarig bestaan van Retrospect. Dubbel feest dus.

Retrospect Boekproducties startte op 1 januari 2007. Alfred Schoenmaker, tegenwoordig samen met echtgenote Simone eigenaar, kan zich het nog goed herinneren. ‘We zijn begonnen op een slaapkamer om vervolgens verder te gaan op een prachtlocatie in Hoogeveen. Daarna volgde de stap richting Diever, de woonplaats van Alfred en Simone Schoenmaker. Retrospect Boekproducties heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot specialist in het bedenken en verzorgen van lokale loyaliteitsacties voor supermarkten in Nederland en België. ‘We zijn begonnen met het maken van historische boekjes van vooral Drentse dorpen. Die boekjes kon je dan kopen bij de supermarkt en klanten konden sparen voor korting. Vandaar ook de naam Retrospect’, zo blikt Alfred Schoenmaker terug op het begin.

In 2009 hebben kwam Retrospect Boekproducties als eerste in Nederland met het idee om voetbalplaatjes te sparen van de lokale voetbalclubs. Dit leidde gelijk tot vele landelijke acties. Het betekende ook de aftrap van samenwerking met partijen als Unilever, Campina en overige A-merk fabrikanten. ‘In Nederland verzorgen we acties voor vrijwel alle grote supermarktketens zoals JUMBO, PLUS, Albert Heijn, etc.. In België zijn we op sportplaatjesgebied exclusief partner van de supermarktketen Carrefour. Bovendien verzorgen we bij onze zuiderburen naast lokale acties, ook acties met verschillende vereniging uit de Belgische eredivisie.’

In eigen beheer

Retrospect Boekproducties bedenkt, begeleidt, verzorgt en produceert alles in eigen beheer. Dat geldt ook voor de complete winkelaankleding bij de acties. Dat gebeurt met een vast team enthousiaste medewerkers. ‘Het enige dat we dus uitbesteden is het drukwerk’, zo zegt Alfred Schoenmaker. ‘Voor de sportplaatjesacties wordt gewerkt met een vaste drukker in Nederland. Voor de historische albums werken we samen met drukkers in o.a. Estland, Polen en Letland. De kwaliteit van het eindproduct moet voldoen aan een zeer hoge standaard. De ‘Retrospect Standaard’ zullen we maar zeggen. En inmiddels hebben we die standaard al bij meer dan 800 acties mogen hanteren.’

Nieuwe acties

Momenteel verzorgt Retrospect in Nederland vele nieuwe acties. ‘Klanten van supermarkten kunnen sparen voor historische stickerplaatjes in een bij de winkel te verkrijgen spaaralbum. Super mooi concept waar velen erg enthousiast van worden. De meest recente actie in het Noorden is de actie bij JUMBO Mulder in Beilen. Dit was een actie die was opgezet rondom de Lanijto’, zo vertelt Schoenmaker.

Aan De Wringen 23 heeft Retrospect Boekproducties een nieuw onderkomen gevonden. Het pand dat vrijdagmiddag 12 juli officieel is geopend, is volledig aangepast aan de wensen van het bedrijf. ‘Hier kunnen we jaren verder’, zo zeggen Alfred en Simone Schoenmaker in koor.