De unieke duofiets van Martin Jacobs verovert vanuit Vledder het hele land

Al tien jaar lang trekken tientallen vrijwilligers in de gemeente Westerveld er op de duofiets op uit met mensen die zelf niet meer kunnen of durven fietsen. Voor twee betrokkenen-van-het-eerste-uur was er gistermiddag een erepenning.

‘Ik kan wel gillen van blijdschap’. Het was een reactie die Will Jacobs nog deze week kreeg van een passagier bij haar op de duofiets in Vledder. Het zegt alles over het enorme plezier dat zij en nog 125 andere vrijwilligers al tien jaar mensen bezorgen die zelf niet meer kunnen of durven fietsen. En de passagier die niks zegt, is volgens burgemeester Rikus Jager van Westerveld vaak net zo uitbundig als iemand die onderweg hele verhalen vertelt over vroeger.

De droom van oprichter Martin Jacobs van de stichting ‘Vrienden van de duofiets’ is al met al in vervulling gegaan. Alleen jammer dat Martin het jubileumfeestje niet meer mee mocht maken.

Echtgenote Will neemt penning in ontvangst

Dit jubileumfeestje draaide vrijdagmiddag in Vledder toch voor een groot deel rond de twee jaar geleden plotseling overleden Martin Jacobs. Er is een erepenning gemaakt uit zijn naam voor mensen die zich inzetten voor dit unieke project. En de eerste penning ging postuum naar Martin Jacobs voor de ‘uitzonderlijke prestatie als oprichter, voorzitter en organisator’ van de stichting.

Echtgenote Will nam de penning in ontvangst. Ze fietst dus zelf ook rond met de duofiets. ,,De penning is een eer, maar het mooiste is dat het project verder gaat. Ik hoop dat Martin daar iets van mee krijgt.’’

Bij zijn overleden was plechtig de belofte gedaan dat het project zou worden voortgezet. Het lukt ieder jaar weer een begroting van 10.000 euro rond te krijgen met giften en sponsors. Leo Wissink – de grote kompaan van Martin vanaf het eerste uur – kreeg ook een Martin Jacobs-penning.

Geen tandem meer, maar naast elkaar

Vanuit de kernen Vledder, Havelte en Diever gaan ook deze zomer weer negen duofietsen en twee rolstoelfietsen op pad. En uiteraard wordt onderweg een terrasje bezocht, waar vaak gesponsord drinken klaar staat. Burgemeester Rikus Jager benadrukte het belang om juist ook in deze vakantieperiode eenzame mensen mee te nemen. ,,Ook belangrijk voor eenzame vrijwilligers’’, schetste hij.

De duofiets werd in Vledder bedacht toen Martin met zijn buurman ging fietsen. Die moest tegen zijn rug aankijken. Dat werd creatief opgelost: geen tandem meer, maar naast elkaar, samen op pad.

'De duofiets verbindt mensen'

Op zeker vijftien plekken in Drenthe rijden de duofietsen inmiddels. Ze zijn zeker in kleine kernen een succes, daar waar de saamhorigheid het grootst is. Uit heel het land kwamen de afgelopen jaren mensen naar Vledder, van Amsterdam tot Eindhoven.

Niemand weet precies op hoeveel plekken het idee van Martin Jacobs is opgepakt. Het spreekt burgemeester Jager in elk geval enorm aan. ,,De duofiets verbindt mensen. Het is misschien een utopische gedachte, maar iedereen zou zo voor elkaar moeten zorgen.’’