‘Duofietsen’ gaat verder in heel Nederland

Vledder - Het tweede lustrumfeest van stichting Samen op de Duofiets van afgleopen vrijdag, was er één met veel emoties. Niet alleen het succes en plezier van het project duofietsen werd gevierd, ook het gemis van de in 2017 plotseling overleden oprichter van het project Martin Jacobs werd gevoeld.

Zijn vrouw Will Jacobs kreeg postuum een erepenning uitgereikt. Die bijzondere onderscheiding was er ook voor medeoprichter van ‘Samen op de Duofiets’ Leo Wissink.

Bedenker

Voorzitter Peter Rommelse van stichting Samen op de Duofiets stond in zijn speech stil bij de rol van Martin Jacobs uit Vledder. ‘Hij was de bedenker, de geestelijk vader, de initiatiefnemer en de opbouwer van Samen op de Duofiets. Zijn kracht was mensen voor zich in te nemen en enthousiast te maken voor zijn project. Samen met dorpsgenoot Leo Wissink heeft hij dat idee vanaf het begin uitgewerkt tot de unieke vorm die nu op veel plaatsen in Nederland navolging heeft gekregen.’

Overigens kregen ze daar veel steun bij. Met de hulp van Kor Reins uit Uffelte lukte het bijvoorbeeld om via het Rode Kruis een deel van de fietsen aan te schaffen. Sindsdien zetten vele vrijwilligers zich ervoor in om de stichting draaiende te houden.

Burgemeester Rikus Jager prees de organisatie van Stichting Samen op de duofiets. ‘Prachtig dat deze activiteit door al deze mensen in stand wordt gehouden. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om even ‘op de fietse’ te gaan. Door het duofietsen wordt dit nu al tien jaar lang mogelijk gemaakt voor veel inwoners van Westerveld, die dat zelf niet meer kunnen, maar wel graag willen. Samen genietend en al fietsende komen op die manier de gesprekken op gang.’

Welkom

Nieuwe deelnemers én vrijwilligers zijn altijd welkom om mee te doen aan de fietstochten die vanaf mei tot september verdeeld over de dorpen gehouden worden. Per week worden de groepen ingedeeld, zodat er steeds een wisselende samenstelling is. Onder leiding van een dagleider – tevens verkeersregelaar - wordt een mooie afwisselende route gefietst met onderweg pauze met koffie. Soms bij een horecabedrijf, maar soms ook op uitnodiging bij mensen thuis of op hun terras. ‘Veel mensen dragen ons een warm hart toe en nodigen ons uit of dragen op een andere manier bij aan ons fietsproject. Ook in de sponsoring merken we hoe het duofietsen gewaardeerd wordt door de samenleving’, zo besloot voorzitter Rommelse.