Na 43 jaar neemt juf Ria afscheid van het onderwijs

Vledder -Een bijzonder afscheid in Vledder. Daar liet Ria Molenkamp-Groen vrijdag na liefst 43 jaar het onderwijs definitief achter haar.

Wie denkt dat 43 jaar voor de klas staan per definitie leidt tot vastroesten, heeft juf Ria Molenkamp nooit aan het werk gezien. Tot aan de laatste dagen dat zij voor de klas stond op openbare basisschool De Hoekstee deed ze dit met betrokkenheid en passie als in haar eerste jaren. ‘Ik stop pas, als ik afscheid heb genomen’, zo zei ze eerder het voorbije schooljaar toen ze haar vertrek aankondigde. Deze boodschap sloeg bij haar collega’s, maar zeker ook bij ouders en kinderen in Vledder in als een bom. De Hoekstee zonder juf Ria, dat kon toch niet?

Ria Groen startte haar loopbaan in het onderwijs in 1976. Ze ging toen aan de slag op de, toen nog, lagere school in Darp. Op dat moment kon zij niet vermoeden dat ze maar liefst 30 jaar les zou geven aan de jeugd uit dit kleine dorpje in voormalig gemeente Havelte, nu Westerveld. In 2008 kreeg ze een plek op obs De Hoekstee in Vledder toegewezen, om nu, 11 jaar later, het onderwijs voorgoed vaarwel te zeggen.

Vernieuwingen

In de afgelopen 43 jaar heeft juf Ria lesgegeven in de groepen 3 tot en met 8. In die tijd zijn er flink wat vernieuwingen op haar onderwijspad gekomen. Al deze vernieuwingen werden nieuwsgierig maar kritisch door de inwoonster van Havelterberg bekeken. Eenmaal overtuigd van de toegevoegde waarde voor de schoolkinderen, wist zij deze te vertalen naar een boeiend lesprogramma. Wie aan juf Ria denkt, denkt automatisch ook aan muziek en zingen. Daar was ze namelijk dol op. Zo nam ze deel aan het regionale leerkrachtenkoor en leerde ze dit jaar nog op een ukelele te spelen, zodat ze de muzieklessen nog interessanter voor de kinderen kon maken. Juf Ria ten voeten uit.

Afscheid

Op het zomerfeest van obs De Hoekstee waarmee traditiegetrouw het schooljaar wordt afgesloten, namen collega’s, ouders en kinderen van obs De Hoekstee vrijdag in een ontspannen sfeer afscheid van juf Ria. Een ludiek lied, gezongen door haar collega’s, mooie woorden en lieve bedankjes zorgden voor een lach en een traan, maar vooral ook voor een mooi en zeer verdiend afscheid van de geliefde juf.