Mooiste miss? Een goed breed kruis tussen de zitbenen en hoge brede achteruiers

Over koetjes en kalfjes gaat het al 16 jaar op de Rundveeshow Noord. Maar deze zaterdag staat in het teken van een nieuw begin. Weg uit Beilen. Aanhaken bij de Oogstdag van Lhee. Publiekstrekker van formaat.

In de hoop meer en vooral een nieuw publiek te trekken.

,,We willen de burgers betrekken bij de agrarische wereld, de sector positief in het daglicht stellen”, zegt Harm Jannes Brouwer die catalogi met namen en rugnummers van deze missverkiezing voor koeien verkoopt. Meer dan tien jaar al blaast hij al zijn partijtje mee in dit ons-kent-ons wereldje. ,,Ik zie behoorlijk wat nieuwe gezichten rondlopen. Het valt mij op het eerste oog best mee”, zegt hij. Streven is dat de Rundveeshow vaste prik wordt op de Oogstdag, waar folklore en een hoog boerengehalte de boventoon voeren.

Fokken doe je vooral op gevoel

Een passend decor lijkt het. Hoewel folklore? Vergis je niet. ,,Dit is topsport. Drenthe levert veel Nederlandse kampioenen”, doceert een kenner. Theo van Vliet uit Nieuwlande is zo’n kampioenenmaker. Met meer dan veertig jaar ervaring op zak kent hij de kneepjes van het vak. ,,Het is vooral een gevoelskwestie om een goede match te krijgen. Een goed breed kruis tussen de zitbenen, hoge brede achteruiers... alles moet top zijn willen ze op de nationale shows kans maken”, legt hij uit.

Zijn 100 melkkoeien vormen hoofdbron van zijn bestaan. ,,Wat in de tank zit, daar moet ik de rekeningen van betalen.” En het fokken? Dat is de belangrijkste bijzaak in zijn leven, waar hij vooral eer aan verdient. Zijn erelijst bulkt van de hoofdprijzen op de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM), zeg maar het Nederlands kampioenschap. En onlangs werd een koe van hem 5e op het EK in België.

,,Zo’n 10 uur in de week ben ik ermee bezig. Zonder hulp van een stel vrijwilligers die altijd voor me klaar staan had ik dit niet kunnen volhouden”, legt hij uit. Ver voor het middaguur glimmen er al drie hoofdprijzen tussen zijn koeien. Veroverd in de categorieën zwartbont vaarzen, roodbont vaarzen en roodbont jong. Een fraaie tussenbalans, maar daarvoor is Van Vliet niet in eerste plaats naar Lhee gekomen.

Familiefeestje van de echte liefhebbers

,,Op de keuringen van de Nationale Rundvee Manifestatie staat het resultaat voorop, hier zie ik elk jaar weer naar uit vanwege de gezelligheid. Wij moeten al zo veel regelen en hebben zo veel gezeik aan ons hoofd. Dit is een soort familiefeestje van de echte liefhebbers van de showkoeien. Hier kunnen we even alle zorgen aan de kant zetten. Iedereen lacht, iedereen vindt het leuk. Het presenteren van de koeien gebeurt vol overgave en als we klaar zijn drinken we gezellig een biertje met elkaar. En als de jury bepaalt dat een andere koe beter is dan die van mij drink ik er echt geen biertje minder om.”

Van Vliet is al vanaf de eerste Rundveeshow Noord 15 jaar geleden van de partij. Ook hij juicht de keus om te verhuizen van Beilen naar de Oogstdag in Lhee toe, maar had zich van de eerste editie meer voorgesteld. ,,Ons terrein ligt te ver van dat van de Oogstdag af. Zo krijgen we te weinig mensen hier.”