Nederland bouwt mee aan ‘s werelds grootste radiotelescoop

Dwingeloo - Astron in Dwingeloo helpt bij het bouwen van ‘s werelds grootste radiotelescoop, het Square Kilometre Array (SKA) Oberservatorium. Minister Van Engelshoven, van het ministerie OCW: ‘Met dit grote aantal antennes genereert de SKA enorme hoeveelheden gegevens; één petabit per seconde, dat is meer dan drie keer het wereldwijde internetverkeer in 2018. Dit is baanbrekend! We investeren € 30 miljoen in het project, en die investering levert onze samenleving werkgelegenheid, bedrijvigheid en kennis op. Bijvoorbeeld op het gebied van ICT en duurzame energie. Ook zal Nederland hiermee zijn wereldwijd toonaangevende positie in de wetenschap versterken.’

Megaproject

Prof. Carole Jackson, directeur-generaal van ASTRON (Nederlands instituut voor radioastronomie): ‘Ik ben erg trots dat Nederland een van de oprichters is van het nieuwe SKA Observatorium. ASTRON is gastheer van het SKA Office voor Nederland, waarmee we de wetenschappelijke en technische inspanningen van dit megaproject coördineren met Nederlandse universiteiten en industrie. We kijken ernaar uit om dit werk met onze nationale en internationale partners voort te zetten om de SKA tot een succes te maken.’

De SKA wordt de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld. Hij zal worden gebouwd in Zuid-Afrika en Australië. In Zuid-Afrika wordt een eerste set van ongeveer 200 grote schotels ingezet in de Karoo-regio, terwijl in West-Australië de telescoop aanvankelijk zal bestaan uit meer dan 130.000 antennes verspreid over 512 antennevelden. Het ontwerp van deze antennes is gebaseerd op de Low Frequency Array (LOFAR) telescoop van ASTRON. Met dit grote aantal antennes genereert de SKA enorme hoeveelheden gegevens.

Universum onderzoeken

De SKA is ontworpen om belangrijke vragen over ons universum te onderzoeken: hiermee kunnen astronomen de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein in extreme omstandigheden testen, de vroege fasen van het heelal onderzoeken, inclusief de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels, magnetische velden in kaart brengen, de aard van de raadselachtige snelle radio-uitbarstingen ontrafelen, planeten rond nabijgelegen sterren bestuderen en het antwoord zoeken op een van de grootste mysteries voor de mensheid: zijn we alleen in het universum?

Het SKA project zal niet alleen een grote wetenschappelijke impact hebben, het stimuleert nu al technologische innovatie. Ontwikkelingen in antennestructuren, datatransport, software en computerarchitecturen zullen worden verbeterd door de eisen van de SKA.

Een netwerk van regionale SKA-centra zal de gegevens verwerken en archiveren, waardoor het enorme volume wordt omgezet in wetenschappelijke ontdekkingen. Nederland zal een Science Data Centre (SDC) opzetten om werkgelegenheid te bieden aan hoogopgeleide onderzoekers, ontwikkelaars en ondersteunende (ICT) dienstverleners.