Zeven dagen wandelen door Drenthe

Ruinen - ‘Op zoek naar een uitdaging? Ga in oktober zeven dagen wandelen in Drenthe. Maar vier, drie, twee of zelfs één dag mag ook’, zegt Ineke Prins van de Andreas Manna Stichting (AMS) enthousiast. Voor het veertiende achtereenvolgende jaar houdt de AMS uit Hoogeveen de Afrikaloop.

Al jaren komen mensen uit het hele land om de sfeer te proeven van dit goed georganiseerde wandelevenement. Prins: ‘Al wandelend passeren de deelnemers prachtige natuurgebieden, historische plaatsen en oude wandelpaden in Drenthe. Er worden steden en dorpen aangedaan die tot de verbeelding spreken en veel laten zien van de rijkdommen uit het verleden en het heden.’ Het is de enige zevendaagse georganiseerde wandeltocht in Nederland, dat maakt de Afrikaloop uniek. Dagelijks is er keuze uit etappes van 15, 25 en 35 kilometer.

De start is in Hoogeveen en de route gaat de eerste dag naar Westerbork. De volgende dag gaat de tocht naar Hooghalen, daarna vervolgt de route naar Dwingeloo, Vledder, Havelte en Ruinen, om ten slotte op de zevende dag weer in Hoogeveen finishen. Het wandelevenement vindt plaats in de herfstvakantie regio noord van 19 tot met 25 oktober. De Afrikaloop is aangesloten bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en SGWB.

Deelname

De wandelaar kiest zelf hoeveel dagen en hoeveel kilometer wordt gewandeld. Wanneer de gehele week wordt gewandeld, legt de wandelaar een traject af tussen de 105 en 250 kilometer. Op elke route zijn onderweg drie pauzeplaatsen met toilet en er is gelegenheid voor een kopje koffie of thee. Ondertussen geniet de wandelaar van de noordelijke gastvrijheid. Vrijwilligers in de plaatsen die aangedaan worden, zorgen tegen een geringe vergoeding voor de eerste dertig aanmelders voor een warme maaltijd, logies en ontbijt.

Vrijdagavond 18 oktober zijn er al gastgezinnen die deelnemers graag verwelkomen voor de Afrikaloop, zodat zij op zaterdagochtend uitgerust aan de start kunt verschijnen. De bagage wordt elke ochtend met een gesponsorde bus naar de volgende plaats gebracht, zodat de wandelaars zich daar geen zorgen over hoeven te maken.

Actiedoelen

Gezelligheid en ontspanning voor de wandelaar is het eerste doel. Een enthousiaste groep vrijwilligers haalt alles uit de kast om het de wandelaars helemaal naar de zin te maken. Daarnaast is de opbrengst van deze actie geheel voor kinderen in Afrika die in nood zijn. Een wandelaar helpt de AMS al door gewoon mee te wandelen. Wandelaars kunnen zich ook laten sponsoren door familie, vrienden of collega’s. Dat is echter niet verplicht, want het inschrijfgeld komt geheel ten goede aan de ontwikkelingsprojecten van de AMS. Vorig jaar leverde de Afrikaloop ruim 21.000 euro euro op.

Hulp aan straat- en weeskinderenDe AMS is een particuliere fondswerving organisatie die zich richt op zorg voor kansarme kinderen in Afrika. De AMS heeft geen overheadkosten en werkt uitsluitend met vrijwilligers in Nederland zowel als in Afrika, waardoor opbrengsten van acties geheel ten goede komen aan de kinderen in Afrika. De AMS ondersteunt een tweetal projecten, in Kenia en Oeganda. De coördinatoren op de projecten in Afrika zijn mensen uit de desbetreffende landen, die het werk eveneens op vrijwillige basis doen, naast hun dagelijks werk. Het zijn ontwikkelde mensen die zelf ook als wees zijn opgegroeid of op straat hebben geleefd. Ze kennen de cultuur en het klimaat van het land en hebben hun eigen netwerk waaruit ze kunnen putten. Vanwege de komst van de projecten die de AMS ondersteunt, wordt gewerkt aan het terugdringen van armoede, ziekte en honger. Doordat kinderen goede scholing krijgen en hulp bij de start van een bedrijfje, bouwen ze niet alleen aan hun eigen toekomst, maar ook aan de toekomst van het land.

Kijk voor meer informatie op www.andreasmanna.org.