Gevarieerd feestprogramma Havelte wordt zeer gewaardeerd

De inwoners van Havelte kijken terug op een geweldig geslaagd volksfeest. Vier dagen lang werd er uitbundig gevierd. Het feestthema ‘Havelte Zonder Grenzen’ kwam regelmatig voorbij.

Het Volksfeest in Havelte dat traditioneel in het eerste weekeinde van september gevoerd wordt, barstte donderdag al in alle hevigheid los. Eerst met een feest voor de schoolkinderen die in optocht naar de feesttent kwamen op de parkeerplaats van de rugbyclub aan de Eursingerkerkweg. In de tent genoten de jongsten van een voorstelling.

De oudere kinderen vermaakten zich buiten de tent tijdens de vossenjacht. De eerste volksfeestdag werd donderdagavond in een volle feesttent afgesloten. Onder leiding van de muzikanten van Karambam werd een hilarische muziekbingo gespeeld.

De spelletjesmiddag vrijdag in de tent werd goed bezocht en ook voor de VrijMiBo, de zogenaamde vrijdagmiddagborrel voor de Havelters, was de belangstelling goed. Het optreden van de zangeressen van Doublon. Vrijdagavond was het tijd voor muziek. Coverband The Euro’s zette de feesttent met een spetterend optreden in vuur en vlam. Dat veel bezoekers eerst in het cafégedeelte van de tent genoten van de geweldige overwinning van het Nederlands Elftal op Duitsland, droeg natuurlijk bij aan de uitbundige sfeer en dat er tot in de late uurtjes werd gefeest.

Optocht

Zaterdag was het voor heel veel Havelters alweer vroeg dag. Om op tijd te zijn voor de keuring van de versierde wagens voor de optocht, moest menigeen vroeg uit de veren. Nadat de jury de wagens en andere deelnemers had beoordeeld, werd de rondgang door het dorp gemaakt. De deelnemers hadden weer hun uiterste best gedaan om met de grootst mogelijke creativiteit de vele toeschouwers te verrassen. En dat lukte ook, want de ‘oh’s’ en ‘ah’s’ waren niet van de lucht. De drie ‘opgespoten’ dames kregen de lachers op hun hand met hun creatie ‘Boot-ox’.

Opvallend was de grote deelname aan de optocht van heel veel kinderen en jongeren die vooral de prachtig versierde wagens sierden. Ook de actuele thema’s van de wagens vielen weer op. Zo was er aandacht voor de processierups, door sommigen uitgebeeld als de proseccorups, vroeg de brandweer op heel confronterende wijze aandacht voor de uitbreiding van het vrijwilligerskorps, voer er een prachtiog Piratenschip mee over de Havelter straten, waren er de Zusters Zonder Grenzen en ging er een wagen terug naar vroeger tijden. Met een pub-quiz en een spetterend optreden van de band de Corona’s werd de zaterdag afgesloten.

Zeskamp

Ook zondag wachtte de feestvierende Havelters een druk programma met eerst Havelte Got Talent en daarna de fietspuzzeltocht. Het feest werd sportief afgesloten met een uitdagende zeskamp op het sportterrein. De deelnemers kregen verschillende lastige onderdelen voorgeschoteld en moesten een krachtsinspanning van jewelste leveren om de hindernissen met goed gevolg af te leggen. En na de sportieve krachtmeting was het tijd om een supergeslaagde editie van het Havelter Volksfeest af te sluiten met een optreden van de band Super Sundays.