Een pup opvoeden? Dat kan vies tegenvallen

Aangeboden door: The Bagstore

Het is de ultieme schattigheid: een nest jonge hondjes. Voor wie er eentje wil, zijn ze nauwelijks te weerstaan. Bij twijfel echter niet doen. Het is een hele kluif, het opvoeden van een pup.

Ga niet kijken als er een nest hondjes is geboren. Want je wil er meteen een. Dat is natuurlijk niet erg, als je er daadwerkelijk voor kiest. Het is echter geen product dat je zomaar in dames tassen stopt en afrekent. Veel mensen weten echt niet hoe ze het aan moeten pakken met zo’n net geboren pup. De opvoeding van een jonge hond blijkt in veel gevallen net zo zwaar als de opvoeding van een baby. 

Oké, je hoeft dan misschien niet overal een luiertas mee naartoe te slepen of luiers te verschonen, maar een pup vraagt heel andere dingen aan zijn nieuwe baas. Opvoeden is een kunst. 

Maar liefst zestig procent van die bazen vindt die opvoeding heftig, zo blijkt uit onderzoek van AniCura Nationaal Huisdierpanel. Acht procent spreekt over een werkelijke tegenvaller. Denk aan nauwelijks nog de deur uit kunnen gaan met je hippe heren schoudertas omdat de pup niet alleen kan zijn of een pup die moeilijk zindelijk te krijgen is. 

Dier komt rechtstreeks bij zijn moeder vandaan

Een hond in huis nemen, is een stap. Uit het bovenstaand onderzoek blijkt 82 procent van de honden eigenaar en 78 procent van de katten eigenaar het dier in huis te hebben gehaald toen het pas geboren was. Zo uit het nest bij zijn of haar moeder vandaan. 

Dat is natuurlijk vooral heel schattig, lief en aandoenlijk. Pas dan begint het: de opvoeding. Maar liefst 41 procent maakt zich zorgen over die opvoeding, 38 procent over de gezondheid en 37 procent over de omgang met andere honden. 

Volgende keer liever een oudere hond

Zestig procent van de ondervraagden, 1261 vrouwen en 283 mannen van ouder dan achttien jaar, meende dat de eerste periode net zo zwaar was als bij de komst van een baby. Je moet een dier leren zindelijk te worden, een tijdje alleen te kunnen zijn, naast je te blijven lopen, commando’s opvolgen en ga zo maar door. 

Veel mensen geven aan dat ze bij een eventueel volgende keer sommige zaken anders zouden aanpakken. Soms zouden ze ook liever een volgende keer een oudere hond nemen of helemaal geen hond meer. 

Toch vinden veel mensen dat een dier hun leven verrijkt. De hond werd aangeschaft vanwege de gezelligheid en soms zelfs om stress tegen te gaan (15 procent).