Van Os-bank in Diever krijgt betere plaats

Tachtig jaar nadat de Van Os-bank in Diever is geplaatst, is de bank voor de tweede keer van plaats gewisseld in het dorp. De bank van natuurstenen is nu nog beter te zien.

De bank is verplaatst naar de hoek Kasteel – Ten Darperweg bij de eendenvijver. Eerder verhuisde de bank van de Hoofdstraat naar de hoek Hoofdstraat-Ten Darperweg bij het gemeentehuis, tegenover de bushalte.

De bank is verplaatst, omdat deze op de nieuwe plek beter zichtbaar is. Bovendien komt de bank op die plek beter tot zijn recht en heeft die ook meer functie dan op de oude plek.

De Van Os-bank is opgemetseld met veldkeien en werd in 1939 ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Hendrik Gerard van Os aangeboden. De bank werd destijds buiten de bebouwde kom geplaatst, op de plek waar in die tijd de Hoofdstraat aansloot op de Ten Darperweg. De Hoofdstraat liep toen nog rechtdoor en sloot schuin aan op de Ten Darperweg.

Opvolging

De in 1974 in Frederiksoord geboren H.G. van Os was van 1900 tot 1939 burgemeester van de gemeente Diever. Bijzonder was dat hij in Diever zijn vader opvolgde. Die overleed in 1990 nadat hij 25 jaar burgemeester was geweest van Diever. De zoon van Van Os was op het moment van zijn benoeming werkzaam als commies bij de gemeentesecretarie van Kampen. Na zijn benoeming in 1900 werd hij tevens benoemd tot gemeentesecretaris en ambtenaar van de burgerlijke stand van Diever. Ook nam hij het initiatief tot de oprichting van tal van verenigingen en richtte hij de coöperatieve boerenleenbank op. Hij was de drijvende kracht achter de restauratie van het Schultehuis in Diever.