The Magnolians geven jubileumconcert

Havelte - The Magnolians, de eerste Hoogeveense Vereniging voor Jazz- en Dansmuziek, bestaat 40 jaar. Dat wordt gevierd met een concert op zondagmiddag 10 november in Landgoed Overcinge in Havelte.

Het jubileum biedt de mogelijkheid om de jazz- en dansmuziek uit het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, als cultureel erfgoed nog eens extra onder de aandacht te brengen. Deze muziek was ongekend populair en is na de laatste oorlog lang blijven voortleven in ‘evergreens’ en ‘jazz-standards’. De belangstelling voor de authentieke uitvoeringen is echter tanende en daar hoopt de vereniging met dit concert verandering in te brengen.

Gastmusici

Speciaal voor dit jubileumproject is het orkest versterkt met gastmusici, solisten en veelzijdig muzikaal adviseur Evert van Loon. Als dirigent stoomt hij de musici klaar voor een bruisend optreden.

Samen met ‘Friends and Special Guests’ speelt het orkest in vijf formaties.

Muziek uit de roaring twenties, bijvoorbeeld, spelen de Magnolians in een ‘classic’ big-band van tien personen. Voor ‘Sweet & Hot Music’ uit de dertiger jaren speelt de band aangevuld met strijkers. De swingende vooroorlogse muziek als die van Bennie Moten, Glenn Miller en de Ramblers wordt uitgevoerd in een big-band formatie.

Ook staat er een cross-over met klezmer-swing op het programma. Het klezmer ensemble Klets brengt een jazzy versie van het zo bekende ‘Bei Mir Bist Du Schen’, waarna Klets en de Magnolians samenvloeien bij het spelen van een speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerde Yiddische ragtime.

Het concert wordt afgesloten met een jubileumorkest, waaraan alle 23 musici deelnemen. Voor deze grote formatie zijn twee spectaculaire arrangementen geschreven.

De special guests zijn Emile Boer (zang), Robert Bosscher (piano), Marleen Verhoeff (xylofoon) en Pieter-Bas Vroegindeweij (percussie). Dansers van de lindy-hop dansschool Sugarspin uit Groningen geven met hun aanwezigheid de middag nog een verrassend beweeglijk tintje.

Zo hopen The Magnolians hun steentje bij te dragen aan het levend houden van een cultureel erfgoed: de jazz- en dansmuziek uit de periode 1915 - 1945.

De toegangsprijs is 15 euro; kinderen t/m 12 jaar gratis. Het is alleen nog mogelijk om plaatsen te reserveren op info@magnolians.nl .

www.magnolians.nl en www.magnolians.nl/Jubileum.html