Winter dit jaar vroeg

Aangeboden door: The Bagstore

November wordt vooral nat en guur. De laatste week van de maand wordt het kouder en veranderlijk. Volgens weerman Paulusma zou de winter dit jaar wel eens vroeg kunnen beginnen.

De eerste nachtvorst kwam al eind oktober toen het in De Bilt afkoelde tot -0,5 graden. Daarmee was de eerste officiële vorstdag een feit. In Lelystad was het die nacht zelfs -2,6 graden en aan de grond was het nog kouder tot zelf -6,4 graden in Heino. 

Ook het begin van december start koud, kil en nevelig. Het echte winterweer zet daarna in. Vanaf 5 december wordt het echt koud. Een ouderwetse sinterklaas dus. Pakjesavond kan gevierd met warme chocolademelk. En met cadeautjes als sjaals en mutsen of een Cowboysbag in een mooie warme cognackleur, scoor je dit jaar hoge ogen. Maar de cognac zelf is ook een goed idee. Want tussen 12 en 19 december is het helder en neemt de dus kans op (nacht)vorst alleen maar toe. Dat vraagt om gezellige avondjes dicht bij de haard. 

Wie hiermee hoopt op een witte kerst heeft dan weer pech. Net voor de feestdagen verandert het weer helaas in guur en buiig. Voor de kerstcadeautjes scoor je dus beter met paraplu’s, laarzen en een Rains rugzak of Kipling tas. 

De langste winter ooit

Als er iets is waar we graag en vooral veel over praten, dan is dat het weer. Of het nu gaat om de heetste dagen in de zomer, sneeuw in de winter of een aankomende storm. We willen altijd wel weten wat voor weer het wordt. Maar dat niet alleen. Komt er warmte of kou aan, zoeken we direct of er een record te behalen is. We zoeken en vergelijken. Zo weten we dat de winter van 1890-1891 het langste geduurd heeft met een vorstperiode van zo’n 60 dagen, dat de gemiddelde wintertemperatuur in 1962-1963 uitkomt op -3 graden Celsius en de laagste temperatuur ooit gemeten in Nederland -27,4 graden Celsius is. Deze vreselijke horrorwinter was in 1942 en de extreme kou werd geregistreerd op 27 januari in Winterswijk in Gelderland. 

Krijg je bij dit bericht nu al de rillingen? Da weet je dat je nooit naar Antarctica hoeft te gaan. Daar werd op het weerstation van Wostok op 21 juli 1983 een temperatuur gemeten van maar liefst -89,2 graden Celsius. 

Of de kerst ook wit was, is een vraag maar in maart van 1911 werd het grootste pak sneeuw ooit gemeten van maar liefst 11.455 mm. En ook al hebben we het vaak verlangend over een witte kerst, volgens KNMI komt een witte kerst helemaal niet zo vaak voor. Het KNMI verklaart de kerst tot ‘witte kerst’ overigens pas als er beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt. Een sneeuwbui maakt het voor de meteorologen nog geen witte kerst dus. En zo’n echte witte kerst hebben we sinds 1903 in Nederland maar acht keer gehad. De laatste keer was in 2010.

Elfstedentocht

Nog een vraag die, met name in het noorden, elk jaar terugkomt is de vraag of er een Elfstedentocht gereden kan worden. Piet Paulusma wil er geen uitspraken over doen. Toch verklaarde hij onlangs bij een ochtendshow op de radio dat de kans op een de barre tocht der tochten de komende jaren, ondanks de opwarming van de aarde, niet uitgesloten is.