Melkveehouders uit Wapserveen uitgeroepen tot ‘Beste graslandboer van 2019’

Wapserveen - Ton, Ria en Auke Spijkerman zijn uitgeroepen tot ‘Beste graslandboer van 2019’ van Nederland. De melkveehouders uit Wapserveen kregen het nieuws deze week te horen tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg.

Ton Spijkerman zijn partner Ria Duiven en hun zoon Auke Spijkerman houden samen in de maatschap Spijkerman-Duiven 85 melk- en kalfkoeien en 50 stuks jongvee op zo’n 70 hectare grasland in Wapserveen.

Gedrieën leiden zij het bedrijf, maar op termijn is het de bedoeling dat Auke alleen verder gaat. Aan de Oosterbutenweg wordt al meer dan 25 jaar op biologische wijze geboerd.

Beste graslandboer

De titel ‘Beste graslandboer 2019’ vindt Ton Spijkerman een mooie waardering voor het werk waar ze in Wapserveen dagelijks mee bezig zijn. En zeker ook voor zijn zoon die wekelijks enorm veel data verzamelt over de groei van het gras op de percelen en daarmee ook precies weet hoe en wanneer hij de koeien moet verplaatsen naar een volgend perceel met jong, vers gras. Maar er zijn nog steeds uitdagingen. ‘Wanneer je gras vers voert, heb je topkwaliteit voer. Beter dan krachtvoer dat al snel leidt tot verdringing van het gras. In 2017 lukte het net niet om omgerekend op jaarbasis 60 procent van het totale rantsoen aan vers gras te voeren en in 2018 kwamen we door de droogte niet verder dan 47 procent. Ook dit jaar speelde de droogte ons parten, maar ooit die grens van 60 procent halen blijft onze uitdaging’, zo zegt vader Spijkerman.

Lees het hele verhaal op www.meppelercourant.nl.