De leraren staken! En de recreatiesector springt er handig op in (+tips)

Recreatiebedrijven in het Noorden spelen handig in op de lerarenstaking vandaag. Ze bieden korting of zelfs gratis entree.

Dierenpark Wildlands in Emmen zet de deuren wagenwijd open voor scholieren en leerlingen die vanwege de staking thuis zijn.

Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen, mits begeleid door een volwassene met een geldig toegangsbewijs. Wie op het voortgezet onderwijs zit, betaalt de helft van de prijs: 11,25 euro online in plaats van 22,50 euro.

Het Emmer dierenpark is niet de enige die de staking aangrijpt voor een commerciële actie. Zo past bioscoopketen Kinepolis, met vestigingen in Emmen en Groningen, de programmering aan. Er worden meer jeugdfilms vertoond dan anders en het programma begint al in de ochtend.

Vermaken tijdens het staken

Onder de noemer ‘vermaken tijdens het staken’ krijgen kinderen die komen spelen in de nieuwe speeltuin Skik van Witterzomer in Assen gratis toegang tot de 18-holes midget-putt-golfbaan, een speciale baan die drie keer groter is dan een reguliere midgetgolfbaan. De indoorspeeltuin gaat vandaag om 10.00 uur open in plaats van 12.00 uur.

Plopsa Indoor Coevorden geeft 50 procent korting aan alle bezoekers. Deze kaartjes kunnen overigens alleen online worden besteld. Het Drents Museum vraagt de hele dag geen entree.

Run op kinderopvang bij lerarenstaking blijft uit

Kinderopvangorganisaties krijgen het extra druk, nu de leraren staken. In tegenstelling tot voorgaande keren is van een enorme run echter geen sprake. Dit blijkt uit een rondgang langs verschillende kinderopvangorganisaties in het Noorden.

,,De woensdag is altijd al een rustige dag in de kinderopvang’’, zegt Hylco Mulder, manager planning bij de Kids First COP-groep, met 140 locaties in het Noorden. ,,Ouders die part-time werken, kiezen vaak voor de woensdag als vrije dag. Best vreemd dat dit nog steeds zo is ingebakken, want steeds meer scholen gaan op woensdag niet eerder dicht dan op andere dagen.’’

De extra drukte komt vooral van de kinderen die op woensdagmiddag sowieso al naar de buitenschoolse opvang gaan. Zij komen nu ook de ochtend. ,,En een deel van hen niet eens’’, zegt Mulder. ,,Veel ouders hebben zelf wat geregeld. De eerdere stakingsdagen ging dat anders. Die waren niet op een woensdag en we hadden toen veel meer extra personeel nodig dan nu. Toen was er ook meer discussie en onbegrip bij de ouders. Moet school het niet regelen? En wie gaat dat betalen?’’

In beginsel moeten scholen inderdaad zelf voor een oplossing zorgen. Meestal houdt dit in dat zij doorverwijzen naar een kinderopvang waar de leerlingen terecht kunnen. Sommige scholen vangen de kinderen zelf op, zoals christelijke basisschool De Weidebloem in Hoogeveen. ,,De bso van Partou blijft ‘s ochtends dicht’’, zegt adjunct-schooldirecteur Sonja Lekatompessi. ,,De kinderen worden nu op school opgevangen door de directie.’’

Dat de Hoogeveense bso-vestiging van Partou niet open gaat, komt volgens waarnemend manager Anneke Smit doordat er simpelweg geen aanmeldingen waren. ,,De school had zelf wel aanmeldingen, maar die ouders wilden niet betalen.’’ Smits eigen locatie Zuiderlaan in Meppel gaat wel extra open. ,,Wij verwachten rond de tien kinderen. Dat zijn de kinderen die sowieso op woensdagmiddag al komen, en één of twee extra. Personeel dat normaal gesproken een halve dag werkt, komt nu de hele dag.’’