Oude werf Havelte nog altijd leeg. Ondernemers met plannen voor het terrein voelen zich door gemeente in de kou gezet

De oude gemeentewerf in Havelte staat inmiddels zes jaar leeg en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Ondernemers met plannen voor het terrein voelen zich in de kou gezet door de gemeente Westerveld.

,,Ik hoor niets meer van de gemeente”, verzucht Kevin Hamstra van Alpaca Oord. Al jaren wil hij zijn alpacaboerderij, nu nog gevestigd in Wilhelminaoord, uitbreiden. De voormalige Havelter werf zou daarvoor ideaal zijn en een tijdlang leek Hamstra een serieuze kandidaat. ,,Maar ik heb het nu een beetje opgegeven.”

‘Gemeente is er niet meer serieus mee bezig’

Bram Bosma is al even teleurgesteld in de gemeente. Zijn bedrijf Outdoor Point, nu opererend vanuit Vledder, organiseert groepsuitjes met bijvoorbeeld paintball of quad rijden. Bosma kreeg sterk het idee dat Westerveld hem graag zag verhuizen naar de vroegere gemeentewerf. ,,Maar als je mij vraagt is de gemeente er niet meer serieus mee bezig.”

Jarenlang konden inwoners van de gemeente Westerveld op de werf hun grofvuil kwijt. Tot januari 2014 elders in Havelte de poort van een nieuw afvalbrengstation openging. De gemeente riep belangstellenden op met ideeën te komen voor invulling van de oude werf. Er volgden zes reacties. Westerveld vond de helft van de ingestuurde plannen niet geschikt. Met de resterende drie indieners ging de gemeente in gesprek.

Rob Baaiman eerste keus

Najaar 2014 bleek Rob Baaiman eerste keus. De uitbater van een bowlingcentrum bij Steenwijk zou op de oude werf een museum opzetten, gewijd aan de Koude Oorlog. Buiten zou gelegenheid komen voor onder meer airsoft (een schietspel) en re-enactment (naspelen van historische veldslagen). De gemeente zou de benodigde aanpassing van het bestemmingsplan voor haar rekening nemen.

Baaiman wachtte af. Maar toen er zomer 2017 nog steeds geen gewijzigd bestemmingsplan lag, was zijn geduld op en wierp hij de handdoek in de ring.

Westerveld ging vervolgens in gesprek met plannenmakers twee en drie: Kevin Hamstra en Bram Bosma. De eerste fokt niet alleen alpaca’s, maar organiseert voor liefhebbers ook populaire wandelingen met de dieren. De plek van de gemeentewerf, goed bereikbaar en dicht bij bos, is daarvoor ideaal. Westerveld leek aanvankelijk tot veel bereid, vertelt de alpacaboer: ,,Maar het laatste wat ik me herinner zijn twee mailtjes. Ik heb nu al een hele tijd niks meer gehoord.”

Ook geen boerderij in Giethoorn

Hamstra liet even zijn oog vallen op een boerderij met veel grond in Giethoorn. Maar Steenwijkerland kaapte dit onroerend goed voor zijn neus weg. Westervelds buurgemeente denkt de grond nodig te hebben voor de aanleg van een weg. Hamstra: ,,Ik lijk ingewikkelde dossiers aan te trekken.”

Van de gewenste uitbreiding van zijn bedrijf komt al met al weinig terecht. Sterker: Hamstra heeft in Wilhelminaoord zijn veestapel moeten terugbrengen van 36 naar 25 alpaca’s. De oude gemeentewerf heeft hij inmiddels ‘een beetje opgegeven’.

Nummer drie Bram Bosma vertelt een vergelijkbaar verhaal: ,,Eerst was de gemeente heel enthousiast, maar nu hoor ik absoluut niets meer. Ze hebben me gewoon in de steek gelaten. Ik heb de deur nog op een heel klein kiertje staan. Komt de gemeente met hele goede voorwaarden, dan ben ik best bereid nog een keer naar de werf te kijken. Maar ik heb er eerder al veel tijd, energie en geld in gestoken. Dan doe ik niet nóg een keer.”

‘College bezig met integrale afweging’

Gevraagd naar een reactie, houdt de gemeente Westerveld zich op de vlakte over de oude Havelter werf. Een woordvoerder mailt alleen dit: ‘Verschillende partijen hebben belangstelling getoond, waarbij sprake is van uiteenlopende initiatieven. Het college is nu bezig met een integrale afweging voor de meest wenselijke (her)invulling van deze locatie’.