Midwinterhoornblazen in Diever en Omstreken

Diever - Deze zaterdag vormt het begin van de Advent. In deze periode kan men in een groot deel van Westerveld de sonore klanken van de midwinterhoorn horen. De midwinterhoorn is een primitieve hoorn uit Noordoost Nederland. Natuurtonen zorgen voor een bijzondere sfeer.

Het blazen is gedurende de hele Adventstijd van St. Andries 30 november tot Driekoningen op 6 januari te horen. Meestal wordt er geblazen tussen 17.00 en 20.00 uur, dit is per locatie verschillend. Zie www.primitievehoorns.nl/agenda.

Traditie

Deze traditie is in 1992 voor het eerst weer opgepakt in Oldendiever en heeft zich inmiddels uitgebreid over geheel Drenthe. De ‘Olde roepen’ in Westerveld zijn te horen in (Olden)diever, Zorgvlied, Wateren, Wapse, Vledderveen, Uffelte, Vledder, Dwingeloo en Havelte.

75 jaar vrijheid

Volgend jaar wordt er in Westerveld in meerdere vormen aandacht gegeven aan ’75 jaar vrijheid’. Ook de midwinterhoornblazers willen hieraan aandacht schenken in de vorm van ‘Ode aan de vrijheid’ op vrijdagmiddag 27 december. De sfeervolle afsluiting van het hoornblazen wordt ook nu weer gehouden op de eerste zaterdagavond in het nieuwe jaar en wel op 4 januari rond 18.00 uur bij de hervormde kerk van Diever. Ook deze keer gevolgd door een korte wandeling door Diever en Oldendiever.