Barokmuziek met drie musici van topklasse in Koloniekerkje

Wilhelminaoord - De kerstperiode gaat weer aanbreken; tijd voor rust en bezinning. In de serene atmosfeer van het Koloniekerkje in Wilhelminaoord vindt op zondag 15 december het jaarlijkse kerstconcert plaats in de serie Kolonieconcerten.

Drie musici van topklasse, fluitiste Eleonore Pameijer, sopraan Irene Maessen en viola da gamba speler Ralph Rousseau brengen een programma van barokmuziek uit alle delen van Europa. Ze beginnen om 15.00 uur. De kerk is open vanaf 14.15 uur

Eleonore Pameijer en Ralph Rousseau

Eleonore Pameijer was lange tijd eerste fluitiste van het Asko Schönberg Ensemble. Inmiddels heeft zij ruim 30 CD’s op haar naam staan, en werden vele composities speciaal voor haar geschreven. In 1996 richtte zij de Leo Smit Stichting op (die het werk van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten weer onder de aandacht brengt). Zij treedt vaker op met viola da gamba speler Ralph Rousseau, die soleerde met alle grote Nederlandse orkesten en verschillende cd’s opnam, ook met cross-over naar andere muziekgenres. Behalve musicus is hij natuurkundige en inmiddels ook docent en onderwijskundige.

Voor dit concert werken zij samen met sopraan Irene Maessen, die cum laude afstudeerde aan het Amsterdamse conservatorium en prijzen won op de grote vocalistenconcoursen. Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd, en vertolkte daarnaast ook vele operarollen. De componisten in dit kerstprogramma omvatten de twee eeuwen van de late renaissance en de barok, van midden 16e tot midden 18e eeuw. Zij komen uit vier verschillende Europese landen.

Componisten

Hotteterre en Marais woonden en werkten beiden in Parijs. Antonio Caldara, Giulio Caccini en Antonio Vivaldi vertegenwoordigen Italië. Caldara en Vivaldi werkten in Venetië; Caccini vooral in Florence. Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel zijn allebei afkomstig uit Duitsland. Bach is daar gebleven, met name in Leipzig. Händel vertrok naar Engeland. De beide andere componisten uit Engeland zijn Tobias Hume en Henry Purcell, die in London woonden en werkten. Temidden van al deze muziek uit de late renaissance en de barok twee werken van hedendaagse componisten: een Gebed (voor sopraan en fluit) van de Nederlandse componist Houwert Krauss en een lied (voor sopraan, fluit en gamba) van de Amerikaanse componist Don Besiq.

Kaartverkoop

Alle zes concerten van het seizoen 2019-2020 staan op de website www.kolonieconcerten.nl. Daar is ook alle verdere praktische informatie over de kaartverkoop via het online bestelformulier te vinden. De concerten worden gehouden in het mooie en intieme Koloniekerkje (dat deel uit maakt van de Maatschappij van Weldadigheid), Koningin Wilhelminalaan 53 te Wilhelminaoord.