Havelters geëerd voor werk in Peru

Havelte/Wolvega - Herbarium Frisicum in Wolvega is benoemd als enige ambassadeur in Europa voor de Universiteit van Lima in Peru.

Dat kregen Karst en Marco Meijer, beiden woonachtig in Havelte te horen tijdens het bezoek aan de expedities naar de Amazone en het Andesgebergte. Karst Meijer is de oprichter van het Herbarium Frisicum.

Karst en Marco Meijer werden tijdens het bezoek aan Herbario UFV op de Universiteit in Lima verrast door de rector. Hij werd met zijn gevolg rondgeleid en tot hun verrassing kregen de inwoners van Havelte te horen dat zij, los van de gouden erespeld die zij al eerder kregen, ook nog het ambassadeursschap krijgen als dank voor het vele werk gedurende vele jaren.

Herbario de la Universidad National Federico Villarreal, is een herbarium dat zich sterk ontwikkelt door de vele herbarium collecties uit onder andere het Amazonegebied en de Andes.

Uit de expedities naar vooral het Amazonegebied blijkt de enorme biodiversiteit in dat gebied. Vele nieuwe soorten werden gevonden en verzameld voor de beide Herbaria. Opvallende vondst was de Tomatenboom. Groeien binnen afzienbare tijd tomaten aan de boom?

Tevens werden ook vele mossencollecties verzameld. Peru is nog slecht onderzocht op het gebied van mossen. Het verzamelen en vastleggen van deze collecties is belangrijk voor de verdere bescherming van dit gebied en geeft inzicht in de enorme rijkdom van het Amazonegebied. In totaal zijn duizenden planten en mossen verzameld.