Column Jan Langenkamp: Goede voornemens? Fairtrade kopen!

Jan Langenkamp van de Fairtrade werkgroep schrijft een regelmatig terugkerende column voor de Westervelder.

Ik hoop dat u bij het bedenken van goede voornemens ook gedacht heeft aan Fairtrade. Het is en blijft hard nodig om de kinderarbeid en de armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden. Gelukkig lees je in deze tijd ook allerlei jaarverslagen, waaruit blijkt dat het wel de goede kant op gaat. De Verenigde Naties hebben onlangs vastgelegd dat in 2030 de armoede zelfs helemaal verdwenen moet zijn. Een prachtig doel om aan te werken en gelukkig unaniem aangenomen; met een zak geld. Nu maar hopen dat het niet bij goede voornemens blijft en dat er daadwerkelijk meer gaat gebeuren!

De overheid alleen krijgt het alleen niet voor elkaar, zegt hoogleraar Cees van Dam vorig jaar in een artikel in Trouw: „Ook bedrijven zelf moeten er iets aan doen. Bedrijven worden verantwoordelijk voor de gevolgen van hun activiteiten. Ook als die zich afspelen aan de andere kant van de wereld. Ook als de overheid daar zwak is en geen goede wetten heeft om milieu, arbeiders of kinderen te beschermen. Bedrijven moeten continu hun productieketen napluizen en misstanden uitbannen.”

Natuurlijk is dat waar, maar we kunnen er hier als consument in Westerveld ook veel aan doen! Bij elke boodschap even kijken, is er ook een Fairtrade variant in het schap? En die dan kopen.

De fairtrade werkgroep zal hier op lokale schaal ook een steentje aan bijdragen. We gaan daarvoor meer samenwerken met de andere twee Fairtrade gemeenten Meppel en Midden-Drenthe. Zoals zoveel verenigingen zijn wij ook continu op zoek naar nieuwe werkgroepsleden. Iedereen is uiteraard welkom, het zou helemaal mooi zijn als er ook wat jongeren mee willen doen. Goed voornemens en ‘gewoon’ uitvoeren.

Voor nadere informatie: Jan Langenkamp (06) 10171978