Twee jaar na verwoestende brand nog geen plan voor 'huisje van Anne de Vries'

Ruinen - Nog altijd heeft Natuurmonumenten geen concreet plan voor het ‘huisje van Anne de Vries’ in Ruinen, dat bijna twee jaar geleden volledig door brand werd verwoest.

Het boerderijtje op de heide in het Dwingelderveld, ook wel het huisje op de Benderse Berg genoemd, ging op 9 april 2018 in vlammen op. Vermoedelijk als gevolg van brandstichting. De oorspronkelijke keuterij werd in 1866 gebouwd. Nadien volgden veel bewoners, verbouwingen en aanpassingen. Bartje-schrijver Anne de Vries verbleef er langere tijd om inspiratie op te doen. Hij schreef er zijn boek De man in de jachthut.

Situatie na bijna twee jaar nog onveranderd

Na de brand werden de restanten opgeruimd. Alleen de fundering van het huisje bleef achter. Die situatie is bijna twee jaar later nog niet veranderd. Ruud Kreetz, districtsbeheerder van Natuurmonumenten, de huidige eigenaar van wat ooit het huisje was, laat weten dat nog niet bekend is hoe het plekje op de heide wordt ingevuld.

Kort na de brand werd er volop gespeculeerd over de herbouw van het huisje midden op de heide. Kreetz liet van meet af aan weten dat herbouw niet per se noodzakelijk is: ,,Wat maakt deze plek zo bijzonder? De locatie of de historie?’’ Omdat het huisje toch niet meer de vorm en uitstraling van de oorspronkelijke keuterij had, staat herbouw bij de eigenaar niet per definitie bovenaan het lijstje.

‘Het zal een memorabele plek blijven’

Maar wat dan wel? ,,We nemen de invulling van deze plek mee in de uitwerking van ons recreatieplan voor het bezoekerscentrum en de Benderse (de weg waaraan het bezoekerscentrum en de schaapskooi liggen, red.). Het zal wel een memorabele plek blijven’’, aldus Kreetz.