Herberg van Wapse scoort op EvenTT Culinair

Assen Restaurant de Herberg van Wapse sleepte op het Horeca EvenTT 2020 in Assen een tweede prijs in de wacht. Tweedejaarsstudent Lieke Oenema blinkte uit met haar ‘Tonijn met Oosterse tinten’ en mocht een mooie beker mee terug naar Wapse nemen.

De wedstrijd EvenTT Culinair was onderdeel van het Horeca EvenTT 2020 dat op 10, 11 en 12 februari in Assen plaatsvond. De serie culinaire topwedstrijden trekt een grote diversiteit aan deelnemers, van chefs werkzaam in sterrenrestaurants tot 1ste-jaarsleerlingen van een horecaopleiding. Voor iedereen geldt dat zij tot de top van het door hun gekozen onderdeel en de door hun gekozen categorie behoren.

Excellentie Programma

Lieke is tweedejaarsstudent Zelfstandig Werkend Kok en lid van het Excellentie Programma van het Drenthe College. Bij de Herberg van Wapse werkt zij dit schooljaar vier dagen per week als leerling-kok, onder begeleiding van leermeester Albert Dekker.

Lieke deed in Assen mee aan de Koude Klasse C. In deze juniorenklasse tot 21 jaar oud moesten de deelnemers twee identieke voorgerechten bereiden: een ter beoordeling voor de jury en een voor de showpresentatie. Met resultaat: Lieke piekte op het juiste moment en sleepte met haar ‘Tonijn met Oosterse tinten’ de 2de prijs binnen. „Alles ging goed tijdens de wedstrijd”, zo vertelt de net 18-jarige vrouwelijke chef. „Tijdens het oefenen was er altijd wel een onderdeel wat niet goed ging, maar nu lukte gewoon alles.” Of ze ook zenuwachtig was? „Ja, echt enorm! Tijdens de bereiding was er een onderdeel, een macaron van ketjap, dat móest in een keer goed gaan! Er zou geen tijd geweest zijn om die opnieuw te maken. Ik was echt opgelucht toen ik de oven opentrok en hij goed was.”

Achter haar staat ook haar leermeester vanuit de Herberg van Wapse, Albert Dekker, met een trotse grijns. „Dit vind ik nou mooi!”, zegt hij enthousiast. „Hier leef ik voor. Ik hoef zelf niet zo nodig op dat podium in de spotlight, laat mij maar lekker hier staan. Maar als je zo’n meisje dan begeleidt en ze presteert dan ook; ja, dat is gewoon top.”

Kledingcheque

Met haar 2e plaats verdiende Lieke een beker, een herinneringsmedaille en een kledingcheque van Le Nouveau Chef ter waarde van 75 euro. „Volgend jaar doe ik zeker weer mee”, zegt Lieke.