Bijzonder concert in Koloniekerkje met vier jonge, aanstormende musici

Wilhelminaoord In het Koloniekerkje in Wilhelminaoord vindt op 23 februari een bijzonder concert plaats. Vier jonge, aanstormende musici brengen werken van Debussy en Messiaen. Het concert staat in het teken van Nederland 75 Jaar Vrijheid: een jaar van herdenken, bezinnen en vooruitzien.

Vier zeer talentvolle, aanstormende musici brengen 'Quatuor pour la fin du temps' van Olivier Messiaen, gecomponeerd en voor het eerst uitgevoerd in een Duits werkkamp in 1941 met de componist zelf aan de piano.

Symbolisme

Het stuk maakt deel uit van een programma, dat de titel ‘Symbolisme’ meekreeg. In een vroeg pianotrio van Claude Debussy, waarmee het concert wordt geopend, is de componist nog zoekende naar zijn symbolistische stijl. En ook de jonge Olivier Messiaen is in 1932 nog volop in ontwikkeling met zijn thema en variantie voor viool en piano, geschreven als huwelijksgeschenk voor zijn vrouw. In zijn Rhapsodie voor klarinet en piano heeft Debussy in 1911 zijn stilistische rijpheid bereikt. En dat geldt zeker ook voor Messiaen, als hij zijn kwartet voor het einde der tijden (voor klarinet, viool, cello en piano) schrijft: een van de meeste indrukwekkende stukken uit de muziek-geschiedenis.

De musici

De musici zijn klarinettist Jelmer de Moed (Conservatorium van Amsterdam 2017 cum laude; studeert nu in Berlijn aan de Hans Eisler Hochschule für Musik), violist Tim Brackman (studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vera Beths; studeert nu aan de Accademia Musicale Santa Cecilia in Bergamo), Pieter de Koe (Koninklijk Conservatorium Den Haag cum laude; studeert nu aan Musikhochschule Freiburg bij Jean-Guihen Queyras) en Rik Kuppen (Koninklijk Conservatorium Den Haag; finaleplaats Dutch Classical Talent).

Alle concerten van het seizoen 2019-2020 staan op de website www.kolonieconcerten.nl; daarop ook alle verdere praktische informatie over de kaartverkoop via het Online Bestelformulier.

De concerten worden gehouden in het mooie en intieme Koloniekerkje (dat deel uit maakt van de Maatschappij van Weldadigheid), Koningin Wilhelminalaan 53 te Wilhelminaoord. Ze beginnen om 15.00 uur. De kerk is open vanaf 14.15 uur.