Protest tegen kappen boom met ooievaarsnest in Dwingeloo

Dwingeloo - Het ooievaarsnest in Dwingeloo geniet inmiddels landelijke bekendheid door de aandacht in de media, waaronder Vroege Vogels. Een inwoonster van Dwingeloo startte een petitie en er waren diverse contacten tussen verontruste inwoners, de Gemeente Westerveld en de Provincie Drenthe, die alle in goede sfeer verliepen.

Er werden, naast twee zichtwaarnemingen van boomkenners, drie officiële rapporten opgemaakt. De conclusies liepen uiteen van 'kan nog jaren mee', tot 'code rood'. Het meeste uitgebreide rapport gaf aan dat de ooievaarsboom een risicoboom is. De gemeente, als verantwoordelijke instantie, besloot op basis hiervan op korte termijn tot omhakken over te gaan. Zo ook de boom aan de andere kant van de oprit van het Medisch Centrum Dwingeloo, waar de zwamaantasting zichtbaar veel verder is.

In eigen hand

In de week waarin de boom zou worden verwijderd, en op de dag van de vergadering in gemeentehuis Westerveld om te praten over de plaats van een kunstnest, stonden tot grote verrassing en vreugde beide vogels groot, prachtig en zelfverzekerd op hun vertrouwde stek. Ze namen daarmee hun lot in eigen hand, want door hun aanwezigheid op de broedplaats mag er, in ieder geval gedurende dit broedseizoen, niet worden ingegrepen.

Het is echter uitstel van executie, de boom gaat verdwijnen. Na overleg bleek de beste optie voor een kunstnest de overkant van de straat te zijn, zodat de ooievaars niet uit het straatbeeld van Dwingeloo verdwijnen en goed zichtbaar blijven vanuit de dokterswachtkamer. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om op deze plek het kunstnest te plaatsen. Zodra er meer bekend is, volgt hierover bericht.