Ambachtelijke slager keert terug in Vledder

Vledder - De ambachtelijke slager keert deze week terug in Vledder. En dat door toedoen van de Wapser stratenmaker Henri Otten. Die biedt in de Dorpsstraat vanaf donderdag onderdak aan Martijn Blum en zijn slagersteam.

Ruim een jaar geleden werden Henri Otten en zijn echtgenote Renate eigenaar van ‘het pand van Meijer’ aan de Dorpsstraat in Vledder. De twee hadden weliswaar ideeën over de invulling van de voormalige Groene Vakwinkel, maar heel concrete plannen lagen niet op tafel. Tijdens een verjaardagsfeestje in de schuur bij vrienden februari vorig jaar, werd er aan de statafel volop gegrapt over de invulling van het pand. „Van groentezaak tot een bordeel. Alles is wel langs geweest”, zo vertelt Henri Otten met een glimlach. Totdat Martijn Blum de schuur binnen kwam lopen. De inwoner van Vledder is slager van beroep en was meer dan 20 jaar een bekend gezicht bij Slagerij Van der Laan in Dwingeloo. Otten riep voor de gein in het toch al jolige gezelschap: ‘Jongens hier is de slager’. De avond vorderde, maar de opmerking bleef hangen. Ook na een korte nacht slapen.

Voors en tegens

Otten zocht contact met Blum om het idee van een slagerij te delen. Beide werden steeds enthousiaster, maar toch namen ze een paar dagen de tijd om de voors en tegens op een rij te zetten. En precies twee weken na de bewuste verjaardag werden de koppen voor het eerst echt bij elkaar gestoken om het idee serieus te bespreken.

Met in het achterhoofd dat er in Vledder geen ambachtelijke slagerij gevestigd is, deelden Henri en Martijn hun plannen om samen een slagerij op te zetten. En met resultaat, want de stratenmaker en de slager vonden elkaar al snel. De ambachtelijke slagerij De Kei was een feit, het avontuur kon beginnen. Een drukke tijd volgde. Slagerijen bezoeken, een bouwteam samenstellen, gesprekken met architect Bas van Ruth, aanvragen van vergunningen, et cetera. „Het pand was groot genoeg om op de bovenverdieping nog twee ruime appartementen te realiseren. Ook dat hebben we in de plannen opgenomen”, zo vertelt Henri Otten.

Plaatselijke ondernemers

Direct na de zomervakantie is er gestart met verbouwing. In de persoon van Michiel Kuiper van Kuiper & Vos Bouw in Vledder vond Otten een uitstekende bouwbegeleider en Arend Sjabbens uit Diever verzorgde al het installatiewerk. Maanden is er keihard gewerkt en in de afgelopen weken is de slagerij ingericht. „Wat ik zelf heel mooi vind aan dit project, is dat we voor 90% aan uitvoering met plaatselijke ondernemers hebben gedaan. Dit geeft ons veel genoegdoening”, zo zegt Henri Otten. „En het is werkelijk prachtig geworden”, zo vult de zwangere Renate Otten haar echtgenoot aan. „Een sfeervol ingerichte winkel. Klassiek en ambachtelijk, maar toch ook warm en modern.” Slager Martijn Blum die de dagelijkse leiding heeft in het bedrijf, is ook erg blij. „Een prachtige omgeving om samen iets moois op te bouwen.” En dat ‘samen’ gaat Martijn die in het dorp Vledder bij verschillende verenigingen is betrokken, doen met Peter Bouma, ook een slager met ervaring, en de verkoopmedewerkers Marieke, Latoya en Rianne.

Woensdagmiddag in Slagerij de Kei is de opening voor genodigden, donderdagmorgen is het winkelend publiek voor het eerst welkom in de prachtige slagerij. Slager Martijn Blum is niet bang dat zijn winkel die recht tegenover de COOP-supermarkt van Doede Simonedes is gevestigd, een concurrent is voor de andere ondernemers in het dorp. „Ik zie dat anders. Doordat er meer voorzieningen in het dorp Vledder zijn, is de kans groter dat mensen in het dorp blijven om hun boodschappen te doen. En meer mensen betekent meer omzet. Daarnaast kunnen we elkaar versterken. Een feestje? Ik lever met Slagerij de Kei het vlees, bakker Strampel het stokbrood en Jeroen Kiewiet van De Tippe doet de catering. En wie dat laatste in eigen hand wil houden, die doet zaken met de COOP. Niet tegenover elkaar staan, maar elkaar opzoeken en gunnen. Dat vind ik ontzettend belangrijk.”

Uit de regio

Het vlees in de ambachtelijke slagerij de Kei komt uit de regio. „Het rundvlees uit Westerlee, het varkensvlees uit Wolvega en de kip van Landgoed Landkiep”, zo vertelt Blum die vervolgt. „Ons assortiment bestaat verder uit verse maaltijden, heerlijke verse broodjes, we verzorgen catering, hapjesschalen en bbq. Klanten kunnen online bestellingen plaatsen in onze webshop en in overleg is er van alles mogelijk. We gaan in ieder geval voor de hoogste kwaliteit.”