Medewerker Staatsbosbeheer: ‘Ik kan wel janken door het gedrag van de bezoekers’

Doldersum - De boswachters in het Drents-Friese Wold waren dit weekeinde, ondanks de oproep niet de natuur in te gaan, niet alleen heel druk met het in goede banen leiden van de grote toestroom van bezoekers, ook het met rust laten van de pasgeboren lammetjes vroeg veel aandacht.

Op social media liet boswachter Joke van der Lei weten dat wandelen in de natuur (nu nog) gewoon mag. „Maar gebruik daarbij wel je gezonde verstand. We ontvangen verontrustende berichten over kinderen die voetballen tussen de pasgeboren lammetjes. En ook maken volwassenen selfies met de jonge dieren. Lammetjes zijn geen speelgoed en ook geen props voor je foto.”

Verstoten

Een andere medewerker van Staatsbosbeheer was stelliger: „Ik kan wel janken door het gedrag van de bezoekers.” Staatsbosbeheer laat weten dat het gedrag van de kinderen en de volwassenen dierenlevens kost. Ook omdat de pasgeboren lammeren kans lopen om verstoten te worden. Schapen raken gestrest, waardoor ze onvoldoende eten en dus te weinig energie hebben om melk te kunnen geven.