Heen-en-weergaande vliegtuigen roepen vragen op

Regio - Het valt op. Door de stralende zon zijn de vliegtuigen goed te zien. Zeker als ze laag overvliegen. En daarbij: ze komen steeds weer terug. Wat is dat toch?

Die vraag wordt veel gesteld op social media, zoals Twitter. Het antwoord is eenvoudig: er worden foto’s gemaakt ten behoeve van cartografische doeleinden, zoals voor Google maps.

Het zonnige en het heldere weer zorgt voor optimale foto’s, zeker omdat de bomen nog niet in het blad zitten. Daardoor zijn er ook weinig schaduwen op de grond en zijn de luchtfoto’s optimaal geschikt voor de productie van landkaarten, voor bijvoorbeeld voor het leger, het kadaster en Google maps.

Toch slaan veel mensen aan het speculeren. Zo ging er zondag fake news rond dat het leger werd ingezet om vanuit vliegtuigen desinfecterende vloeistof te sproeien. Volgens het nepbericht moesten alle Nederlanders daarom zondagavond in huis blijven.

Dit nepnieuws werd ook door de politie gelezen. Deze kwam dan ook met een mededeling dat het onzin betrof. Sterker nog: mensen werd verzocht de flauwekul van Twitter te verwijderen.