Strop dreigt voor Shakespearetheater door coronacrisis (en dat uitgerekend in jubileumjaar)

De coronacrisis dreigt ook roet in het eten te gooien bij het Shakespearetheater Diever. De eerste voorstelling van dit jaar is half juni, maar tot zeker 1 juni liggen nu de repetities stil.

Het Shakespearetheater maakte zich juist op om dit seizoen het 75-jarig jubileum te vieren. De repetities waren begonnen voor een dubbele voorstelling buiten, in het openluchttheater: Macbeth, in combinatie met Comedy of Errors. De eerste try-out is gepland voor zaterdag 13 juni.

Een week later is in het Globetheater een eenmalige opvoering van Midzomernachtdroom (in de midzomernacht: zaterdag 20 juni, aanvang: 24.00 uur). In diezelfde overdekte arena zou deze zomer nóg een stuk worden gespeeld: De Plattelandsvrouwenvereniging, afdeling Diever brengt het wereldberoemde Schotse stuk anno 1946.

‘Alles eens op een rijtje gezet’

Een vol en feestelijk programma. Maar het coronavirus en de kabinetsmaatregelen tegen de uitbraak dreigen een lelijke streep door de rekening te zetten.

,,We zijn er nog niet helemaal uit wat nu te doen”, vertelt voorzitter Peter Sloot. ,,We hebben in eerste instantie alles eens op een rijtje gezet. De acteurs kennen hun teksten uit het hoofd, maar voor repetities heb je elkáár nodig. Hoe sta je, hoe loop je, hoe kijk je naar elkaar? Dat ligt sowieso tot 1 juni allemaal stil.”

,,Maar stel dat het kabinet de aanpak na 1 juni versoepelt en we slagen erin de voorstellingen toch rond te krijgen, wat kunnen we dan verwachten van ons publiek? Kun je er op rekenen dat mensen dan van het ene op het andere moment wél weer met duizend tegelijk dicht op elkaar gaan zitten?”

Financiële consequenties enorm

De financiële consequenties van totale afgelasting van het jubileumprogramma zouden enorm zijn. De jaaromzet van het Shakespearetheater ligt rond een half miljoen euro. ,,Vier ton aan recettes en pakweg een ton via verkoop van programma’s en wat dies meer zij. Dat zou in een keer wegvallen, terwijl wij al wel kosten hebben gemaakt voor bijvoorbeeld kleding en decors.”

De verkoop van tickets voor het jubileumjaar is in december al gestart en liep volgens de voorzitter boven verwachting: ,,Nóg beter dan in voorgaande jaren. Al zijn er voor alle voorstellingen nog steeds kaarten te koop.”

Sloot verwacht dat het Shakespearetheater begin komende week een knoop doorhakt. Schrappen van het complete programma, uitgerekend in het jubileumjaar, zou ‘heel vervelend’ zijn, zegt hij. ,,Al is deze crisis wel anders dan die van 2008. Toen maakte je nuchtere afwegingen: wat kan wel, wat niet? Nu zijn er gewoon regels waar iedereen zich aan heeft te houden. Het is zoals het is.”

‘Logistiek niet al te ingewikkeld’

Hij ziet er niet tegen op om in geval van nood iedereen die tickets heeft gekocht het overgemaakte geld terug te betalen. ,,Logistiek is dat voor ons niet al te ingewikkeld.”