Organisaties dorpsfeesten verkeren in grote onzekerheid door coronavirus

Uffelte Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet maandag alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen in Nederland tot 1 juni verboden. Een helder besluit. Maar wat te doen wanneer je in de weken daarna een dorpsfeest hebt gepland. In Uffelte, waar van 5 tot en met 7 juni feest gevierd moet worden, zijn ze er nog niet over uit.

„Een Uffelterfeest zonder optocht is geen Uffelterfeest.” Voorzitter André Wever van stichting Uffelter School- en Volksfeest windt er geen doekjes om. „Wij hebben elk jaar een optocht die klinkt als een klok. Dat wordt dit jaar natuurlijk niks. In een week tijd een versierde wagen bouwen is niet te doen. Daar heb je minimaal zes weken de tijd voor nodig. En die tijd is er natuurlijk niet.” Het stelt het bestuur van de organiserende stichting voor een dilemma. „We zijn zaterdag nog bij elkaar geweest. Toen zag de wereld er natuurlijk nog heel anders uit. Na het besluit van maandag van het kabinet kunnen we bijna niet anders dan met ons gezonde verstand zeggen: het feest gaat niet door. Toch ligt dat allemaal niet zo eenvoudig. We hebben bijvoorbeeld de muziekbands al wel geboekt. Daar zitten natuurlijk wel financiële risico’s aan vast. En op dit moment kunnen we nergens op terugvallen. Wel hebben we tegen elkaar gezegd dat 1 mei voor ons de deadline is. Dat hebben we ook zo naar de dorpsbewoners gecommuniceerd.”

Mkz-crisis

Wever herinnert zich nog de Mkz-crisis in 2001. Toen ging het feest ook niet door en leverde dat een geweldige financiële domper op. „Het is allemaal niet heel eenvoudig. Op persoonlijke titel zeg ik nu dat het er allemaal niet heel rooskleurig uitziet. Maar dat is mijn mening. We beslissen met het bestuur en zijn nog niet weer samen geweest na de laatst genomen kabinetsmaatregel.” Wever en zijn medebestuursleden hebben al wel nagedacht over eventuele noodscenario’s, bijvoorbeeld het verplaatsen van het Uffelterfeest naar een later moment dit jaar. Of dit reëel is weet Wever niet. „Buiten het feit dat je de besturen van de andere dorpsfeesten in Westerveld niet in het vaarwater wilt zitten, heb je ook te maken met de agenda’s van de vastgelegde muzikanten. Die hebben overvolle agenda’s. De bands die dit jaar op het programma staan, hebben wij bijvoorbeeld anderhalf jaar gelden al vastgelegd.” Wever en zijn medebestuursleden komen binnenkort bij elkaar om een definitief besluit te nemen over het al dan niet doorgaan van het Uffelterfeest. „Dat besluit nemen we rond 1 mei samen”, besluit Wever.

Wapserfeest

Ook in Wapse zijn er, ondanks het feit dat het Wapserfeest pas in het derde weekeinde van augustus op het programma staat, zorgen over het doorgaan van het dorpsfeest dit jaar. „We kunnen de eerste tijd als bestuur niet bij elkaar komen, al kunnen we natuurlijk wel digitaal vergaderen”, zo zegt voorzitter Johan Moes van het Wapserfeest. „Dat is lastig, want er moet wel wat gebeuren. We moeten bijvoorbeeld de komende tijd weer rond voor de advertenties in ons feestprogrammablad en voor de lijstcollecte. Voor dat laatste, de ronde door het dorp voor een vrijwillige bijdrage aan het feest, moeten we ook nog een oplossing voor bedenken. Langs de deuren gaan is op dit moment natuurlijk ook geen optie. Maar wat veel belangrijker is, is dat men in ieder geval voor 1 juni ook niet kan werken aan de versierde wagens voor de optocht die we dit jaar weer hebben.”

Voor Moes en zijn medebestuursleden speelt de onzekerheid hoe de situatie in augustus is ook een grote rol. „Mogen we dan in Nederland weer met grote aantallen mensen in een tent? Niemand die het nu kan zeggen. We wachten het af en houden ons aan de regels. Ieders gezondheid is het mooiste feest wat we kunnen wensen.”