Drentse verpleeghuizen zijn nog niet klaar voor volledige versoepeling bezoekverbod: 'Persconferentie premier Rutte overviel ons'

Drentse verpleeghuizen zijn nog niet klaar om hun bezoekregeling vanaf volgende week maandag te versoepelen.

De Drentse bestuurders zouden vandaag één of twee aanvullende locaties bekendmaken, maar dat gaat niet door omdat de verruiming niet veilig en verantwoord voor cliënten en medewerkers zou zijn.

Landelijk mogen verzorgings- en verpleeghuizen mogen vanaf 25 mei per bewoner één vaste bezoeker per dag en onder strikte voorwaarden ontvangen. Sinds maandag geldt die verruiming als proef al bij Reggersoord in Meppel en St. Franciscus in Coevorden.

‘Persconferentie heeft ons overvallen’

Volgens Annita Zanting van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe is het besluit genomen na de persconferentie van premier Rutte van gisteravond. ,,Die heeft de bestuurders overvallen, omdat er aanvankelijk niet zou worden uitgegaan van een openstelling vanaf 25 mei. Dat betekent niet dat de verpleeghuizen er niet klaar voor zijn of dat ze de versoepeling niet aan kunnen, maar de signalen waren tot gisteravond anders.”

‘Vinger aan de pols houden’

De versoepeling van de bezoekregeling wordt nu tussen 25 mei en 15 juni stapsgewijs aangepakt, aldus de bestuurders. ,,We houden met elkaar steeds vinger aan de pols om het leereffect zo groot mogelijk te laten zijn en daarmee de uiterlijke datum van 15 juni voor geheel Drenthe in te laten gaan. We vragen ieders begrip voor het tijdspad die elke instelling uit zet.”

Zanting benadrukt namens de bestuurders dat het eerder of later open gaan niets zegt over in hoeverre de organisatie op orde is. ,,Elke instelling heeft hier in het cliënt- en medewerkersbelang voor op staan en doet haar uiterste best om verruiming tijdig en verantwoord mogelijk te maken.”