Provincie Drenthe: Afvalverwerkers moeten maatregelen treffen op het bedrijf om branden te voorkomen

Gedeputeerde Staten (GS) van Drenthe pleit ervoor dat afvalverwerkers verplicht worden om maatregelen te treffen die helpen om branden te voorkomen, of snel onder controle te kunnen krijgen.

Hierbij roept GS staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat op om de landelijke richtlijnen aan te passen.

Het voorstel is naar aanleiding van de dertien afvalbranden die in de afgelopen drie jaar plaatsvonden in Drenthe. Volgens GS leiden de branden tot veel onrust in de nabije omgeving. ‘Wanneer er brand is bij een afvalbedrijf, is dat vaak in de wijde omgeving te merken. Soms zie je rookpluimen, of is er een oproep ramen en deuren te sluiten. Dit leidt tot onrust en zorgen onder de omwonenden. Het gaat om de gezondheid en veiligheid van de inwoners,’ aldus gedeputeerde Hans Kuipers (GL).

Brand in Wijster

In mei vond er nog een grote brand plaats bij afvalverwerker Attero in Wijster. De brand ontstond in een loods met daarin balen kunststof. Ook in maart ontstond er een brand bij de balen met kunststof.