Column: Circulair graag, producten van dichtbij

De burgemeesters van de gemeenten De Wolden en Westerveld laten in deze krant hun licht schijnen over de manier waarop zij de coronacrisis hebben beleefd en nog steeds beleven. Twee verschillende mannen met voor een deel ook verschillende, maar zeker boeiende verhalen. De overeenkomst is dat ze allebei trots zijn hoe in hun gemeente omgegaan wordt met het coronavirus en dat ze ook denken in kansen.

Daar hou ik van, om in tijden waarin het allemaal wat moeilijk gaat, te kijken naar de mogelijkheden die zo’n situatie óók biedt. Wat burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld betreft, moet deze periode het startsein zijn voor een meer circulaire economie. Niet afhankelijk willen zijn van andere landen, zeker niet de verre oorden als China en India. Roger de Groot, eerste burger van De Wolden, wijst in het verhaal naar het succes van plattelandswinkels. In Ruinen ’t Vershuus en in Zuidwolde De Boerenstreek. Winkels waar ze vooral producten verkopen uit de eigen regio.

Onlangs schreef ik in de Meppeler Courant over de ambassadeur van het koolzaad, Geert Lindenhols uit Fort. Een bevlogen man die gelooft in zijn producten, die niet alleen gezond, maar ook duurzaam en goed voor de bijen zijn. Wellicht niet geheel toevallig zag ik dit weekend een bijdrage langskomen van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe met als onderwerp het planten van liefst 2.000 courgettes op akkers in Frederiksoord en Wilhelminaoord. Mooie producten die na de oogst geleverd worden aan Greens & Salads in Meppel, waar de groente gewassen, gesneden en verpakt wordt. Vervolgens gaan deze courgettes naar Distrivers in Hoogeveen, die zorgdraagt voor de leveringen aan klanten in de regio, waaronder de Treant Zorggroep. De courgettes worden dus gewoon in de eigen regio geconsumeerd.

Het is maar één voorbeeld, maar wel eentje die navolging verdient. Er is al bier, asperges en brood met keurmerk Dubbel Drents en dat is ook precies wat de beide burgemeesters bedoelen. En zo zijn er veel meer initiatieven in deze regio, ook met ondersteuning van de Gebiedscoöperatie, zoals de houtplaten van Drents bermmaaisel en de duurzame stoelen van kantoormeubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen. Of wijn van de Reestlandhoeve in Balkbrug, varkensvlees van Henkjan ten Kate in Veeningen en kaas van Mariët Flinkert uit Fort of Geke Schoonvelde uit Ruinen. Zo zijn er natuurlijk veel meer voorbeelden te verzinnen van producten die hier gemaakt, gebruikt en verkocht worden. Het scheelt enorm veel verkeersbewegingen en wat je uit de eigen achtertuin haalt, geeft toch veel meer voldoening?