Paard & Erfgoed gaat 'coronaproof' door

Frederiksoord - Het jaarlijks drukbezochte Paard & Erfgoed is het eerste grote Drentse evenement dat doorgaat na de versoepeling van de coronamaatregelen op 1 september. Om de plattelandsfair in het eerste weekeinde van september door te kunnen laten gaan, wordt het evenement op twee dagen gehouden en de evenementenlocatie in Frederiksoord ‘coronaproof’ ingericht.

Toen enkele weken geleden duidelijk werd dat na 1 september grotere evenementen onder voorwaarden weer plaats mogen vinden, is de organisatie van Paard & Erfgoed in overleg gegaan met vertegenwoordigers van de gemeente Westerveld, de provincie Drenthe en de Veiligheidsregio Drenthe. Dat heeft er toe geleid dat er al een principeakkoord is voor de vergunning voor het evenement in de 8 hectare grote locatie De Tuinen in Frederiksoord.

Pilot

Volgens Sebraine Meijerink van Paard & Erfgoed wordt het evenement in Frederiksoord samen met onder meer de Superprestige in Gieten en Run Forest Run op 17 oktober in Rolde door de provincie gezien als een ‘pilot-evenement’. “Het Kenniscentrum Events kijkt over de schouders van de organisatoren mee hoe zij omgaan met het organiseren van evenementen in de nieuwe werkelijkheid. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de 1,5 meter afstand waar bezoekers, en dus ook de organisatoren, nog wel degelijk rekening mee moeten houden? De organisaties van de pilot-evenementen gaan elkaars draaiboeken bekijken, kennis en oplossingen delen. We gaan er alles aan doen om een veilig evenement te organiseren”, zo zegt Meijerink die verklapt dat er ook al een Plan B klaar lag om Paard & Erfgoed toch door te laten gaan. “Achter de schermen hadden we inderdaad al van alles verzonnen om ook met strengere maatregelen onze plattelandsfair door te kunnen laten gaan. Gelukkig kunnen we nu los rekening houdend met de 1,5 meterregel en goed letten op de hygiëne.” Spannend voor de organisatie is wel hoe het publiek gaat reageren. Durven zij wel weer naar een evenement waar duizenden mensen op afkomen? “We gaan er alles aan doen om een zo ‘coronaproof’ mogelijk evenement te organiseren”, aldus Meijerink.

Twee dagen

Om bezoekers te spreiden, wordt Paard & Erfgoed wel op twee dagen gehouden. “Op zaterdag 5 en zondag 6 september”, zo zegt Meijerink die nog meer nieuws heeft. “Kaarten zijn alleen online te verkrijgen. De verkoop hiervoor start op 15 juli. De digitale kaartverkoop was afgelopen editie al een pilot en daar gaan we dus mee door. Voordeel hiervan is dat we direct in contact staan met de bezoekers. Een eerste gezondheidscheck kunnen we dus online al doen. Verder komen er meerdere in- en uitgangen. Vanuit het oogpunt van handhaving is dat gewenst. Doe je dat niet dan loop je de kans op rijen mensen bij de ingang en dat willen we voorkomen. Bovendien moet het ook voor de vrijwilligers veilig zijn om het evenement te organiseren.”

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor Paard & Erfgoed gaan ondertussen onverminderd door. "We lopen ongeveer drie maanden achter met onze voorbereidingen, maar gaan er helemaal voor. Sinds we bekend gemaakt hebben dat er toch een Paard & Erfgoed komt, stromen de aanmeldingen van shows binnen. Iedereen wil weer aan de slag. En ook op social media krijgen we ontzettend veel leuke reacties binnen en melden vrijwilligers zich spontaan aan. Het lijkt wel of de mensen blij zijn dat er weer iets gaat gebeuren.” Meijerink die het evenement organiseert samen met mensen met een beperking of die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, belooft dat er tijdens de twee dagen Paard & Erfgoed in de Tuinen van Frederiksoord een indrukwekkend programma is met dierenshows, kramen van de plattelandsmarkt, oude trekkers, authentieke woonwagens, oude ambachten en veel kinderactiviteiten. “We gaan ons stinkende best doen om voor beide dagen een knallend en voor de bezoekers gelijkwaardig programma neer te zetten.”