Column Peter Nefkens over komkommers

Een bekende term die in de periode van de zomervakantie wordt gebezigd, is die van komkommertijd. Dat betekent min of meer dat er eigenlijk helemaal niets nieuwswaardigs te melden valt in kranten, radio en televisie. In de zomervakantie valt niets te beleven, dus dan belanden onderwerpen in de media die daar normaal gesproken niet terecht zouden komen.

Gelieerd aan die komkommertijd zijn de bekende komkommernieuwtjes, die rechtstreeks van de straat geplukt lijken te zijn. De Boa Constrictor, een gespierde stevige en vooral lange wurgslang, die in de buurt van de Valderse in Dwingeloo gezien is, de tijger die uit de dierentuin is ontsnapt en nu in het Reestdal rondwaart, op zoek naar smakelijke ooievaars, de ontdekking van een karkas van een nog onbekend prehistorisch dier in de buurt van de hunebedden bij Havelte en de inwoner van Ruinerwold die met dank aan de online pubquiz een contract heeft kunnen tekenen bij een grote omroep in het Hilversumse.

Nieuwtjes

Jaren geleden waren dit allemaal nieuwtjes waar het etiket komkommer opgeplakt kon worden, maar tegenwoordig moet je niet meteen de schouders ophalen over dergelijke berichten. Een slang kan zomaar ergens opduiken, want hoeveel hobbyisten zijn er niet die een terrarium in huis hebben, met daarin een breed scala aan glibberige monsters? Er ontsnapt er wel eens eentje, of sterker nog, de hobbyist die zijn kroost zat is, dumpt deze in het Dwingelderveld. Die tijger is in dit geval een wolf die door een bijziende passant voor een tijger is aangezien. Wolven in Drenthe, dat is zo langzamerhand een heel bekend verschijnsel en ze schijnen het voorzien te hebben op de schapen in de weilanden.

Botten van dino’s zul je misschien niet zo snel aantreffen, maar onlangs werden ergens in Nederland ook overblijfselen van de prehistorie gevonden. En dat iemand uit Ruinerwold in Hilversum aan de bak komt, is ook helemaal niet zo vreemd. Talent zat in dat dorp, alleen is het de vraag of de spekbraanders wel oren hebben naar een vertrek naar het wespennest dat Hilversum heet. Henk Smit op de stoel van Johan Derksen bij Veronica Inside; zou wel leuk zijn, maar Henk blijft liever in Zuidwest-Drenthe.

Hard nieuws

Feit is wel dat de zomer minder hard nieuws voortbrengt. Simpelweg omdat de bronnen waar al dat nieuws vandaan komt - de politiek, de overheden, verenigingsleven - wekenlang niet thuis geven. In de politiek noemen ze dat zomerreces en voor Den Haag duurt dat veel langer dan voor de onderwijzers van onze scholen. Tel daarbij op dat het Covid-19-virus bijna alle activiteiten van de agenda heeft gegooid en je kunt je voorstellen dat er in een (gratis) huis-aan-huiskrant als deze helemaal niets meer te schrijven valt. Niets? Toch wel, want in gemeenten als De Wolden en Westerveld blijft ook met deze verse komkommer-corona-salade nog van alles te melden. Lekker de nieuwtjes en verhalen van om de hoek, misschien niet hoogdravend, maar daar houden we hier toch niet van. En wie ook in deze zomer wat leuks te melden heeft, is uiteraard van harte uitgenodigd om een mail, app, sms of wat voor bericht dan ook te sturen naar de redactie. Ook al gaat het om een komkommer, maar dan wel graag eentje van groot formaat.

Reageren: peter.nefkens@ndcmediagroep.nl