KIOS schuift het jubileumfeest een jaartje op

Ruinerwold - Het eeuwfeest van korfbalvereniging KIOS had dit jaar de ‘kers op de taart’ moeten worden. Uitgerekend in het weekend van 13 en 14 maart, waarin de feestelijkheden zouden plaatsvinden, werden er strenge coronamaatregelen aangekondigd. Ondanks een jaar voorbereidingen had de jubileumcommissie geen andere keuze dan alles af te gelasten.

Hoe mooi had het kunnen zijn, verzucht Roel Jalvingh. „De officiële receptie op zaterdagmiddag had een hoogtepunt moeten worden. Tweehonderdvijftig leden en oud- leden hadden zich hiervoor al aangemeld. Een tentoonstelling met foto’s, krantenknipsels en oud beeldmateriaal was al gereed. Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma zou hierbij aanwezig zijn om KIOS de erepenning te overhandigen. Voor velen was dit zelfs nog een verrassing."

Voetbaltrainer Foppe de Haan, was uitgenodigd om een presentatie te komen geven. „Henk de Jonge regelt dit altijd, net zoals hij eerder Tom Coronel wist te strikken voor een sponsoravond. Nu was hem dit ook weer gelukt", lacht Jalvingh. Partyband KaramBam zou het feest afsluiten.

Onheilspellend

Tot zover stond het programma als een huis, maar toen volgde op 12 maart die onheilspellende persconferentie van premier Mark Rutte. Jalvingh: „De verslagenheid was groot toen we het slechte nieuws hoorden. Wat moet je doen! Op dat moment was er nog sprake was van een bijeenkomst van maximaal 100 personen. Het jubileumboek is zaterdag nog wel gepresenteerd in een klein gezelschap. Achteraf zeg je ook, hadden we misschien niet moeten doen. Het enige pluspuntje was dat de overheid daarna bepaalde dat alle evenementen werden afgelast. Die beslissing hoefden we zelf niet meer te nemen."

Wat in het vat zit, verzuurt niet. Jalvingh: „We denken er nu over om in 2021 het 101-jarige jubileum te gaan vieren. Het programma zal dan in grote lijnen hetzelfde zijn. We moeten echter nog met de betrokkenen om tafel, maar zijn positief gestemd." Dit vindt dan uiteraard weer plaats in De Buddingehof, precies zoals nu de bedoeling was. „Dit betekent net als met de zaalcompetitie dat we geen kantine-inkomsten generen. We moeten het sowieso vooral hebben van contributie, sponsoring en nevenactiviteiten. Ondanks dat het ledenaantal de afgelopen tien jaar iets is teruglopen van 250 naar 185 zijn we nog steeds een gezonde vereniging."

Vlaggenschip

Ook het nieuwe seizoen wordt met vertrouwen tegemoet gezien. „We blijven in de eerste klasse spelen, in de zaal en op het veld. Adri Kok staat het nieuwe seizoen opnieuw aan het roer bij het vlaggenschip. Van 2012 tot en met 2017 was hij ook al actief als trainer. Het zegt denk ik genoeg over onze vereniging. De rode draad van het succesverhaal van KIOS, is het bekwame kader met een goed bestuur en een enthousiaste voorzitter."

Vanaf 2008 is er een opmars ingezet. In een tijdsbestek van vijf jaar werd vanuit de 3e klasse promotie afgedwongen naar de 1e klasse op het veld en in de zaal zelfs (kortstondig) naar de overgangsklasse, het derde niveau van Nederland. „KIOS is bovenal een gezellige vereniging waar een ieder op niveau kan spelen", besluit Roel Jalvingh.

Benny Spin