Drenthe loopt vol in de vakantie, maar er is ruimte genoeg voor de 1,5 meter: 'Deze provincie is voor mij een verborgen parel'

Wie met de auto de provincie doorkruist, kan het niet zijn ontgaan: campers, (vouw)caravans en volgepropte stationwagens. Even een kijkje nemen bij Drentse trekpleisters.

„Hebt u gereserveerd?”, vraagt een baliemedewerker van Staatsbosbeheer aan een toerist die met zijn gezin het Boomkroonpad bij Drouwen wil bewandelen. „Zonder reservering kunnen we u helaas niet toelaten. We zitten vol tot maandagavond.” De teleurgestelde man is niet de eerste vandaag. Het Buitencentrum kan in coronatijd slechts een derde van de gebruikelijk capaciteit draaien, waar normaal gesproken op een drukke zaterdag zo’n 1500 mensen hoog door de bomen lopen.

„We hoeven ze nog niet in groten getale te weigeren”, zegt boswachter Hans Wolters. „Maar er zijn wel mensen die op de bonnefooi langskomen en die we dan weigeren. Dat snappen ze dan achteraf ook wel weer.”

Zo ook de familie Aalbers uit Zwolle. Eerder in de week verbleven ze een paar dagen in Drenthe, maar toen waren alle tickets voor het Boomkroonpad al vergeven. Ze kwamen er vanuit Overijssel graag voor terug, ondanks de beperkende maatregelen. „Alles is hier goed uitgedacht. Overal handpompjes en looplijnen, waar iedereen ook keurig gebruik van maakt.”

Het Stedelijk Museum in Coevorden draait ook aanzienlijk meer bezoekers. Met een maximum van vijftien personen die tegelijk binnen mogen zijn, is de dame achter de toonbank allerminst ontevreden als ze de bezoekersaantallen erbij pakt. Dagelijks wel meer dan veertig bezoekers, soms wel meer dan zestig. „Mogen we niet over klagen hoor”, lacht ze. „En zoals ik het bezie, is het in heel Coevorden druk.”

Vakantiepark als dorp

Vlak achter Echten ligt momenteel een klein dorp, zoals Westerbergen-eigenaar Jurriaan Klein het gekscherend noemt. Het vakantiepark is nagenoeg tot de laatste plek gevuld en herbergt nu zo’n 2800 mensen. In de zondagzon voorziet een bandje het terras en de midgetgolfbaan van popmuziek. „Er zijn hier nu allemaal vrolijke mensen”, zegt Klein. „Mensen die echt vinden dat ze hun vakantie verdiend hebben, na al die maanden thuiszitten.”

Maar van krapte is geen sprake, zegt Ilona van der Velden uit Tilburg. Ze zou anders aan het Gardameer in Italië hebben gelegen, maar viert nu samen met haar familie haar verjaardag in Echten. „Het is hier enorm ruim opgezet. Dat is wel anders dan wat ik in de Efteling of de Tilburgse kermis heb meegemaakt de afgelopen tijd.”

In april hakte ze met haar man de knoop door. „Naar het buitenland leek ons gewoon niet meer wat. We zochten toch iets veiligers. In het Noorden, en dus ook in Drenthe, vonden we het meer coronaproof. En dat blijkt nu ook wel. Hier zijn ook veel mensen, maar het is hier lekker ruim. Deze provincie was voor mij een verborgen parel.”