Coronawerkgroep Shakespeare richt blik op toekomst

Diever - Het zou zo mooi zijn geweest: het 75-jarig bestaan van de Shakespeare spelen en de hele zomer door voorstellingen zowel in het openluchttheater als in het Globetheater. Helaas gooide ook voor deze unieke gebeurtenis het coronavirus roet in het eten. Het bestuur riep een speciale coronawerkgroep in het leven, die kijkt hoe het nu verder moet.

„Medio maart zijn de repetities al afgelast, zowel binnen als buiten, alhoewel de spelers in de veronderstelling waren dat het wellicht binnen een week zou worden opgelost. Eind april hebben we definitief moeten besluiten alles niet door te kunnen laten gaan. Het kwam heel hard aan", vertelt voorzitter Peter Sloot.

De Shakespearevoorstellingen zijn niet alleen een begrip in Diever en de wijde omgeving, maar ook landelijk is er altijd veel belangstelling. Ieder jaar komen er gemiddeld zo’n 20.000 bezoekers naar het openluchttheater. Dit jaar was stonden Macbeth en de Comedy of Errors onder leiding van Jack Nieborg op het programma. De geplande avonden in het Globetheater en de rondleidingen moet iedereen deze zomer dus missen.

Sociaal gebeuren

Het is een bijzonder sociaal gebeuren in Diever, dat door ontzettend veel vrijwilligers wordt gedragen. Zo maken dertig dames de kleding, onder leiding van kledingontwerpster Margot reist een aantal dames met de trein naar Amsterdam. In een winkel in de Jordaan mogen ze alle stoffen voelen en bekijken, waarna een keuze wordt gemaakt. Ze komen iedere maandag naar het theater om de stoffen te knippen, te naaien en indien nodig te borduren. Ook de nog aanwezige kleding van zo’n dertig jaar her wordt soms vermaakt om deze alsnog te gebruiken. 

Dan is er de uit dertig personen bestaande onderhoudsploeg, die mede verantwoordelijk is voor de decors. Zij zijn normaliter elke donderdag aanwezig. Er zijn in totaal ruim honderdvijftig personen actief bij de voorstellingen.

Creatieve oplossingen

De ingestelde coronawerkgroep bestaat uit vier personen, zij bekijken welke creatieve oplossingen er indien nodig mogelijk zijn voor de voorstellingen volgend jaar. „Het idee van Jack Nieborg was om dit jaar ook in het Globetheater voorstellingen te geven. Hiervoor werden de oude garde en oud- medewerksters gevraagd zich hiervoor op te geven. Iedereen was super enthousiast. De repetities hiervoor zouden later beginnen, desalniettemin ook voor hen een zware teleurstelling."

Natuurlijk zijn de tientallen spelers van jong tot oud, de vele bezoekers, alsook de vaste gasten van Camping Diever die altijd een uitnodiging krijgen, niet blij met deze ontwikkelingen.

„Als je eenmaal besmet bent met het Shakespearevirus, kom je er nooit meer af. Eén ding staat vast, het gaat volgend jaar door. Hoe dan ook, het jubileum wordt gevierd. Het programma schuift gewoon door naar 2021", is de stellige overtuiging van voorzitter Peter Sloot. Maar dan moet corona wel onder controle zijn.

Monica Onderstijn