Column: Stil in de stad, maar het platteland toont lef

De coronacrisis hakt er keihard in. Bedrijven staan op omvallen, de werkloosheid stijgt naar records en als klap op de vuurpijl neemt het aantal coronabesmettingen weer flink toe. Niet in onze regio, niet in Noord-Nederland, maar hoe lang houden we dit vol? We worden allemaal flink op de proef gesteld en in de bijna overbevolkte gebieden, lees de Randstad, kunnen mensen de verleiding niet weerstaan om feestjes te bouwen, elkaar op te zoeken en de regels van het RIVM aan de laars te lappen.

Wat dat betreft doen we het best goed in onze regio, maar dat komt misschien ook wel doordat er nauwelijks evenementen zijn. Zelf woon ik in Meppel en ervaar dat er in de normaal zo bruisende stad geen snars gebeurt. Geen organisatie durft het aan om ook maar een uitgeklede versie van een normaal groots evenement te organiseren. Geen muziek in het park, geen Tour du Terrasse in de binnenstad. De angst om op de een of andere manier de fout in te gaan, zit heel diep.

Durf tonen

Gelukkig bespeur ik in de regio dat organisaties wél creativiteit en durf tonen. Neem een tweelingdorp als Alteveer-Kerkenveld, daar houden ze normaal een hele week feest. Niets doen is geen optie voor de organisatie, dus er wordt een weekendfeest opgetuigd, met happen en trappen, wandelen en een dorpspicknick. Allemaal activiteiten waar je de RIVM-regels makkelijk kunt naleven. Belangrijk ook: voor de jeugd is er op vrijdag een meerkamp. Het is van belang dat met name de jeugd weer samen aan activiteiten mee kan doen en daarom is het mooi dat ook in Ruinerwold voor de jeugd tijdens het Zomerfeest van september een en ander op touw wordt gezet. In IJhorst houden ze trouwens wél een optocht, maar dan van skelters en versierde fietsen. Klein maar fijn.

Het geeft de burger moed en bovendien het idee dat ze er toe doen. Het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Ruinen heeft het druk en laat excursies en activiteiten gelukkig gewoon, maar wel veilig, doorgaan. Voor hardlopers zijn er weer de wekelijkse loopjes in het Drents-Friese Wold vanuit Oude Willem en de Siepeldagen in Dwingeloo gaan gewoon door. Dat in tegenstelling tot de markten in Ruinen en Havelte. Jammer eigenlijk, je kunt je afvragen of er met iets meer lef toch wat georganiseerd had kunnen worden.

Garen spinnen

Wie in ieder geval garen spinnen bij de hele situatie, zijn de recreatieondernemers. Drenthe zit vol en ik zag vorige week tijdens een reportage hetzelfde beeld in Ommen. Ik blijf graag positief en verwacht dat een provincie als Drenthe ook de komende tijd meer profijt gaat hebben van toeristen. Zeker nu ook steeds meer magazines, kranten en televisieprogramma’s vakantie in eigen land promoten. Minder vliegen, lekker dichtbij huis blijven, waar het ook fantastisch mooi is. Wij wisten dat natuurlijk allemaal al.

Peter Nefkens