Rogge op Lhee wordt nu geoogst door een combine

Lhee – Zoals alle grote evenementen, ging ook de Oogstdag op Lhee zaterdag niet door. De rogge op de akker van het historische Lhee nabij Dwingeloo is eind vorig jaar geplant, maar wordt nu gemaaid met een grote combine.

„We hadden nagenoeg alles klaar en hoopten er op zaterdag 8 augustus met deze 40e editie iets spectaculairs van te maken. Helaas, gooide corona ook voor dit evenement roet in het eten. Na enkele vergaderingen met de 21 bestuursleden, die zijn onder verdeeld in diverse commissies, hebben we tot onze grote teleurstelling moeten besluiten dat het jubileum een jaar wordt uitgesteld", vertelt voorzitter Jantiene Huizinga. 

De combine weet wel raad met de rogge, al blijft er een klein deel staan. „RTV Drenthe heeft gevraagd of we willen meewerken aan een film over oude ambachten. Daarin zullen meerdere facetten van het maaien, dorsen en verwerking van de rogge te zien zijn. Dus zitten we als bestuur niet helemaal stil", vertelt Huizinga.

Gezelligheid

„Wat we met al onze ruim 300 vrijwilligers enorm missen, is de gezelligheid, niet alleen tijdens maar ook na afloop van de dag. Ook de gezamenlijke barbecue nadien is altijd bijzonder gezellig. Vergeet niet, het is een echt dorps evenement, waaraan ieder jaar door zeker ook de omwonenden met veel plezier aan wordt meegewerkt."

De marktkooplieden die zich al hadden opgegeven, kregen tijdig bericht dat het nostalgische evenement helaas niet door kan gaan. Vooralsnog is deze jubileumeditie nu gepland op zaterdag 14 augustus volgend jaar.

Wat de financiën betreft, daarover heeft de stichting geen klagen. Geprobeerd wordt om de entree toegankelijk te maken en te houden, want het idee hierachter is: het moet betaalbaar blijven voor iedereen om er een leuke dag van te maken. Ieder jaar komen namelijk gemiddeld zo’n 8.000 belangstellenden naar Lhee. „Het is altijd een bijzondere dag, praktisch alle medewerkers lopen dan in Drentse klederdracht en dan bijvoorbeeld de oude beroepen die nagedaan worden. Kortom, iedereen zowel jong als oud, je kunt er eigenlijk de hele dag wel mee vullen", besluit Jantiene Huizinga.

Wat de rundveeshow betreft, uiteraard gaat deze ook dit jaar niet door.

Monica Onderstijn