Glutenvrij dieet tijdens de zwangerschap

Aangeboden door: glutenvrij-lepoole.nl

Gezonde voeding, een gebalanceerd eetpatroon en rust zijn belangrijk voor de gezondheid van elke zwangere vrouw. Als je coeliakie hebt, dan vragen het bewaken van deze aspecten om extra aandacht. Wat gebeurt er als je ongewild toch gluten eet? Heeft dit schadelijk effect op de baby?

Daarnaast kun je je afvragen of het volgen van een glutenvrij dieet invloed heeft op je ongeboren kindje. Antwoord op deze vragen en tips voor glutenvrije producten tijdens je zwangerschap lees je in dit artikel.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte die ook wel glutenintolerantie wordt genoemd. Personen waarbij coeliakie is geconstateerd verdragen geen voedingsmiddelen waar gluten in zijn verwekt. Gluten zijn eiwitten die in allerlei graansoorten en voeding zoals brood, pasta en koek zitten. Je vind ze ook in minder voor de hand liggende producten als soepen, sauzen en zelfs drop. Wanneer er bij iemand met coeliakie gluten in de dunne darm terecht komen, brengt dit schade aan het slijmvlies toe. Hierdoor neemt de dunne darm minder goed voedingsstoffen op met als gevolg tekorten aan belangrijke nutriënten zoals mineralen, vitamines, calcium en ijzer. Dit veroorzaakt allerlei klachten. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie heeft. Echter weten de meeste mensen vaak niet dat ze glutenintolerant zijn. Ben je zwanger en twijfel je eraan of je misschien wel glutenintolerant bent? Voel je je ziek, zit je niet helemaal lekker in je vel en ervaar je hier stress van? Neem dan contact op met de verloskundige of de gynaecoloog voor advies. Als je wel coeliakie hebt dan is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt zodat jij en je ongeboren kindje gezond blijven.

Glutenvrije voeding

Wanneer je de diagnose coeliakie hebt gekregen, betekent dit dat je geen regulier brood of pasta meer kan eten. Gelukkig zijn er vele smaakvolle glutenvrije varianten verkrijgbaar die net zo lekker smaken en ervoor zorgen dat jouw darmflora in goede conditie blijft. Speuren naar glutenvrije producten in de winkel kan een flinke zoektocht zijn. Om het jezelf makkelijk te maken, surf je naar de webshop van Glutenvrij Le Poole. Deze online winkel heeft het grootste aanbod glutenvrije producten met volop keuze uit melen, bakproducten, crackers en beschuit. Je vindt hier ook allerlei producten voor de eerste maaltijd van de dag zoals glutenvrije ontbijtgranen, cornflakes, knäckebröd en muesli. De meeste mensen starten de dag met vers brood. Het compleet uitsluiten van brood in je dieet kan een lastige opgave zijn. Hier heeft Le Poole een oplossing voor gevonden. Elke week kun je vers glutenvrij brood bestellen dat in eigen fabriek ambachtelijk wordt gebakken van maismeel. Iedere  donderdag versturen worden de online bestellingen op  adressen in Nederland, België en andere Europese landen bezorgd. In het assortiment ligt wit en bruin brood vanzelfsprekend op de plank. Ze bakken ook andere soorten zoals rimboebrood, rozijnenbrood en woestijnbrood. Allemaal boordevol goede bouwstoffen die bijdragen aan een gezonde groei van het kindje in je buik.

Gezonde voedingskeuzes

Tijdens je zwangerschap verandert er een hoop in je lichaam. Door gevarieerd te eten zorg je goed voor jezelf en de baby. Een gezond eetpatroon bestaat uit een afwisselend dieet waarbij je een toereikende hoeveelheid voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Hier zorg je voor door de richtlijnen van het voedingscentrum in de visuele vertaling van de Schijf van Vijf op te volgen. Eet om beurten peulvruchten, ei, vis en vlees afgewisseld met groente en fruit. In vlees zit veel ijzer. Kies je liever (of vaker) voor een vegetarisch alternatief kies dan voor een product waar ijzer aan is toegevoegd. Tijdens de zwangerschap is namelijk de kans dat je bloedarmoede krijgt vele malen groter. Om dit voor te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg ijzer tot je neemt. Ijzer is ook te vinden in volkorenpasta en volkorenbrood. De glutenvrije graanproducten van Le Poole bieden je een uitkomst om voldoende bouwstoffen uit het granenvak van de Schijf van Vijf te halen.

Bevallen met glutenintolerantie

Het is voor te stellen dat je je afvraagt of een glutenvrij dieet schadelijk is voor je baby. Hier hoef je je absoluut geen zorgen over te maken. Gluten spelen geen rol in de groei van het kindje in je buik. Ook als er tijdens de zwangerschap per ongeluk gluten je verteringssysteem binnenglippen, heeft dit geen nadelige effecten voor de baby. Je kunt zelf wel klachten ondervinden en dit kan heel naar voor je zijn. De kans dat de baby gezond ter aarde komt is even groot als bij iedere andere moeder. Het belangrijkste is dat je in de gaten houd dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er is wel een punt van aandacht aan het einde van je zwangerschap als het om glutenintolerantie gaat. Het is belangrijk dat je op voorhand contact opneemt met de verloskundige, de diëtist van het ziekenhuis en de kraamhulp om hen in te lichten over je glutenvrije dieet. Zodat zij zich kunnen voorbereiden en rekening met je houden. De verpleegkundigen en kraamhulp zullen je dan glutenvrije maaltijden voorschotelen.