Column: Kastanjevaccin? Geloof het niet, het is een complot!

De wereld is vol van nepnieuws en complotten. Het lijkt van kwaad tot erger te worden, onder aanvoering van een president in de Verenigde Staten die volop zijn veelal ongenuanceerde tweets de wereld instuurt. Donald Tweet laat zien hoe de huidige maatschappij in sneltreinvaart afstevent op een wereld waarin de waarheid niet van de leugen valt te onderscheiden.

Social media wordt gretig gebruikt door complotdenkers om hun werkelijkheid de wereld in te slingeren, in eigen land hebben we er daar ook een (te groot) aantal van. Corona bestaat niet, de elite bestaat uit pedofielen en drinkt babybloed, 9/11 heeft nooit plaatsgevonden en Mark Rutte wordt onder vuur genomen. Gelukkig alleen maar verbaal, maar in deze wereld leven mensen die bepaalde cynische boodschappen niet kunnen duiden en… Ach laat ook maar, het is te triest voor woorden.

Hoe zit dat dan in de gemeenten De Wolden en Westerveld, het gebied waarin deze krant verschijnt? Hoe zit het hier met de complottheorieën? Zijn die ook in het lieflijke Zuidwest-Drenthe? Mijn antwoord is een regelrecht ja. Want wat denk je van die actie in Dwingeloo, waar de uiterst sportieve Norbert Baas dacht tussen de 500 en 700 kilo kastanjes in te kunnen zamelen voor het maken van balanszakken om evenwichtsoefeningen mee te doen. De mensen uit de wijde regio leverden uiteindelijk meer dan 5.000 kilo in, het was dan ook een uitzonderlijk goed kastanjejaar.

Balanszakken

Maar nu komt het: je gelooft toch zelf niet dat die kastanjes voor balanszakken worden gebruikt? Ik weet bijna wel zeker dat die kastanjes gemalen en al in een of ander alternatief coronavaccin gestopt worden, vanwege zogenaamde positieve effecten op de gezondheid. En het is de Meule van Wassens in Zuidwolde die de geplette kastanjes nog verder maalt, want daar hebben ze net een vette cheque van de Rabobank mogen ontvangen. Voor de realisatie van een ontvangstruimte, wordt gezegd. Ik geloof daar helemaal niets van, want met dit geld wordt de productie van dit kastanjevaccin bekostigd.

Dat vaccin wordt door een aantal plattelandswinkels en wereldwinkels onder de bevolking verspreid als zijnde de redding tegen corona. Het klopt uiteraard dat ze daar de producten uit de eigen regio promoten en dat het veel beter is voor de lokale en regionale economie en natuurlijk zijn dit kastanjes uit de eigen achtertuin. Maar het is een dekmantel voor een vaccin dat er juist voor zorgt dat de mensen honger krijgen naar al die producten van die ondernemers uit de eigen regio. En ik ben ervan overtuigd dat de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe hier ook een rol in speelt. Ze hebben niet voor niets een nieuwe directeur benoemd, die moet natuurlijk dit hele project vervolmaken. Dubbel Drents ja met bier, veldbonenmeel, koolzaadolie, brood en nu ook kastanjes. Denken ze daar corona de weekend mee uit te krijgen? Geloof het toch niet, het is allemaal nepnieuws, een complot! Wees gewaarschuwd!

Peter Nefkens