PvdA Westerveld constateert toename van zwerfafval in natuurgebied Holtingerveld en maakt zich zorgen

De fractie van de PvdA in Westerveld maakt zich grote zorgen over de toename van zwerfafval in natuurgebieden in de gemeente. De partij heeft daarover vragen gesteld aan het college van B en W.

De PvdA constateert dat met de komst van de nieuwe coronamaatregelen er een duidelijke toename is van klein zwerfafval in onder meer natuurgebied Holtingerveld bij Havelte. ‘Inwoners en bezoekers van buiten de gemeente Westerveld maken meer gebruik van de open ruimte en bezoeken nu massaler de natuurparken. De laatste weken hebben we gezien dat er na drukke dagen meer zwerfafval in de natuurgebieden achterblijven. Het gaat onder meer om mondkapjes, papieren zakdoekjes en blikjes, maar ook de zogenaamde ‘to-go’ producten van de horeca die afgehaald kunnen worden’, zo schrijft de PvdA.

De fractie beseft dat het zwerfvuil niet altijd achterblijft op gemeentelijke grond, maar vindt wel dat er een rol weggelegd is voor de gemeente om te zorgen dat het afval wordt opgeruimd.

Verantwoordelijkheid

De PvdA vraagt B en W of het zich herkent in de door de partij geschetste problematiek. Verder wordt het college gevraagd om gezamenlijk met terreineigenaren en horecaondernemers, maatregelen te nemen om het dumpen van klein zwerfafval in de natuur tegen te gaan. ‘Dat zou kunnen door het plaatsen van ‘eigen afvalbakken’, het vaker legen van de al aanwezige afvalbakken en vanuit de horeca een verzoek doen om de ‘to-go’ producten op de juiste plaatsen achter te laten.’