Inwoonster van Havelte zet posteractie op om waardering te tonen voor leerlingen

Djamie Hillekens is een actie gestart om kinderen die in deze coronatijd aangewezen zijn op thuisonderwijs, in het zonnetje te zetten. De inwoonster van Havelte die werkt binnen het speciaal basisonderwijs in Hoogeveen, heeft daarom een posteractie bedacht die ondertussen door collega’s van Groningen tot Maastricht wordt opgepikt.

Als leerkracht op speciaal basisonderwijsschool De Carrousel is Djamie Hillekens net als al haar collega’s, hartstikke trots op alle leerlingen die tijdens deze tweede lockdown in verband met de coronamaatregelen gedwongen thuis werken. Zelf uit ze dat in haar online lessen, telefoongesprekken en wanneer ze bij de kinderen thuis het huiswerk brengt. Dan vertelt ze haar leerlingen met regelmaat hoe trots ze op hen is.

Maar hoe leuk is het om dat trots zijn ook nog op een andere manier te uiten, zo vroeg ze zichzelf onlangs af. De vraag beantwoordde ze uiteindelijk zelf door de posteractie te bedenken. „Hoe leuk is het als we allemaal een beetje trots kunnen zijn op de thuiswerkende kanjers en, indirect ook, op hun ouders, begeleiders en of verzorgers.”

Trots laten zien

Djamie ontwikkelde verschillende raamposters die leerkrachten door kunnen geven of sturen naar hun leerlingen. „Die kunnen vervolgens de poster voor het raam hangen. En wanneer er dan iemand langsloopt, dan kan die op de poster reageren door zijn of haar duim op de steken naar de leerlingen en de ouders”, vertelt de inwoonster van Havelte.

Volgens Djamie heeft de actie vele positieve kanten. „Als leerkracht kun je, op een andere manier, je trots en waardering tonen naar de leerling en de thuissituatie. Bovendien voelen de leerlingen en hun ouders zich op deze manier gezien. En wanneer er veel gehoor gegeven wordt aan de oproep om de poster op te hangen, dan zien de leerlingen en hun ouders wanneer ze door hun eigen woonomgeving lopen dat zij niet alleen zijn en dat heel veel andere gezinnen hun situatie delen. Het geeft andere mensen de kans om op een eenvoudige en veilige manier te verbinden. Als je langsloopt, de poster ziet hangen en iemand in of om het huis ziet steek je even je duim op, glimlach je. Kortom er is even contact. Zo enorm belangrijk in deze, voor veel mensen eenzame, tijden.”

Toename van huiselijk geweld

Hillekens vraagt met haar actie ook aandacht voor de toename van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het aantal slachtoffers van kindermishandeling en het aantal gevallen van huiselijk geweld neemt tijdens de lockdown namelijk weer toe. Wellicht ontstaat er door deze actie een spontaan, positief sociaal inzicht van situaties die de kans op de toenemende kindermishandeling en op huiselijk geweld hopelijk verkleinen, zo hoopt de lerares. „Symptomen van mishandeling en geweld kunnen wellicht eerder gezien en verklaard worden waardoor snellere interventie en begeleiding ook mogelijk is.”

Vier posters

Er worden momenteel vier posters verspreid die op elk formaat zijn af te drukken. De één draagt de tekst: ‘De juf is supertrots op mij! En terecht!’ en op de andere posters staat: ‘De meester is supertrots op mij! En terecht!’ Ook zijn er posters gemaakt voor kinderen uit klassen die door juffen en meesters worden gedeeld. De actie heeft op Facebook al veel positieve reacties opgeleverd. Ook vragen steeds meer leerkrachten de posters aan om deze onder hun leerlingen te verspreiden. Het posterpakket is aan te vragen door een e-mail te sturen naar d.hillekens@renn4.nl of via Facebook.