Bewoners van Koloniën van Weldadigheid mogen meedenken over ontwikkeling toerisme in hun gebied

Inwoners van de Koloniën van Weldadigheid in onder meer Frederiksoord, Wilhelminaoord, Oost- en Westvierdeparten en Willemsoord krijgen binnenkort van de gemeenten Westerveld, Weststellingwerf en Steenwijkerland een brief met de vraag om mee te werken aan een bewonersonderzoek. De bewoners mogen zich in dit onderzoek uitspreken over de gewenste ontwikkeling van toerisme in het gebied.

De gebieden staan op de nominatielijst van Unesco Werelderfgoed. De Koloniën van Weldadigheid zullen met deze status bekender gaan worden en waarschijnlijk meer bezoekers gaan trekken in de toekomst. De inwoners van de Koloniën van Weldadigheid wordt al langer geïnformeerd over dit proces. Nu volgt ook een bewonersonderzoek.

Toeristische visie

Om toekomstige plannen op het gebied van toerisme zo goed mogelijk in te richten wordt, in opdracht van de stuurgroep Koloniën van Weldadigheid, een toekomstvisie geschreven voor de zeven Koloniën van Weldadigheid. In Nederland zijn dat Frederiksoord-Wilhelminaoord-Oost- en Westvierdeparten, Veenhuizen, Ommerschans en Willemsoord. In België zijn dat Merksplas en Wortel.

Het bewonersonderzoek is gericht op toerisme in de woonomgeving. De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk voor zowel de gemeente Westerveld, als de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de toeristische promotie, zoals Marketing Drenthe. Rond de zomer zal de toekomstvisie, waarvoor de informatie wordt gebruikt, gereed zijn.